Kategoriler: EnerjiManşet

Belçika’da çatlayan nükleer reaktör kapatıldı

Scheldt nehri kıyısında bulunan Doel nükleer santrali

Belçika’nın kuzeyinde, Hollanda sınırındaki Scheldt ırmağı kıyısında bulunan Doel nükleer santralinin 3 nolu reaktörü, reaktör kalbinde çatlak tespit edilmesi nedeniyle kapatıldı. Çevresinde 75 km çapındaki bir alanda 9 milyon insanın yaşadığı ve Avrupa’da nüfus yoğunluğu en yüksek alanda bulunan nükleer santral olarak bilinen Doel’de 4 reaktör bulunuyor. Kapatılan Doel 3, 1982’de açılmıştı ve 2022’ye kadar çalıştırılması planlanıyordu.

Yetkililer güvenlik testleri sırasında rekatör kalbinde çatlak tespit edilen Doel 3’ün Ağustos ayı sonundan önce açılmayacağını, güvenli bulunmazsa daha uzun süre de kapalı kalabileceğini bildiriyorlar.

Fransız Electrabel şirketinin GDF Suez ünitesi tarafından işletilen Doel 3, 1006 MW kurulu gücünde. Belçika’nın Nükleer Güvenlik Komitesi FANC, ülkenin güneyindeki Tihange nükleer santralinin 2 nolu reaktöründe de incelemelerin sürdüğünü ve sorun bulunması halinde bu reaktörün de Eylül ayında kapatılabileceğini açıkladılar.

Şu anda elektrik üretiminin yaklaşık yarısını nükleer enerjiden karşılayan Belçika uzun süredir nükleerden çıkış konusunu tartışıyor.

Nükleer reaktörlerde reaktör kalbinde, özellikle yüksek basınç bulunan bölümlerdeki çatlaklar büyük tehlike yaratabiliyor. Yaşlanan nükleer santrallerde kaza riskinin arttığı da bilinen bir durum. 1 ve 2 nolu reaktörleri 1975’de, 3 nolu reaktörü 1982’de, 4 nolu reaktörü 1985’de açılan Doel de oldukça Avrupa’nın yaşlı nükleer santralleri arasında bulunuyor.

Reuters ve Wall Street Journal’dam derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi
Etiketler: Nükleer Enerji