DünyaManşet

Belarus’ta seçim sonrası gösteriler

0

Belarus’ta (Beyaz Rusya) pazar günü tamamlanan seçimlerin ardından sayıları 40.000 ‘i bulan

Başkent Minsk'te seçim sonrası protestolar

protestocular başkent Minsk’in merkezine, hükümet binasına yöneldi. 1994’ten beri devlet başkanlığı yapan ve ABD eski devlet sekreteri Condolezza Rice tarafından “Avrupa’nın son diktatörü” olarak tanımlanan Alexander Lukashenko’nun seçimleri %75 civarında bir oy oranıyla kazandığı gayri resmi olarak ilan edildikten sonra Minsk’in hükümet meydanını dolduran protestocular “Belarus için” sloganları atarak seçimlerin demokratik ve özgür bir politik ortamda yinelenmesi gerektiğini dile getirdiler.

Hükümet binasının bazı camlarının kırılmaya başlanmasının ardından bina önüne gelen “isyan polisi” protestocuları uzaklaştırdı. Bu süreçte polisin görece şiddetsiz tutumu, binanın önünde sadece kalkanlarıyla bir duvar oluşturmaları ve önemli kısmını ortayaşlı ve yaşlıların oluşturduğu protestoculara müdahale etmemesi dikkat çekti. (video için tıklayınız )

Bunun yanısıra başkanlığın önemli adaylarından Neklyayev’in ciddi biçimde darp edildiği ve başından aldığı darbeler nedeniyle hastanede tedavi gördüğü bildiriliyor. Neklyayev’in sözcüsü polisin cop ve ses bombaları kullandığını belirtirken CNN’e konuşan gazeteci Alexander Lukashuk’a göre Neklyayev’i dövenler sivil giyimlilerdi. Aynı gazeteciye göre gösteriler sırasında yüzlerce kişi gözaltına alındı ve 20’ye yakın araçla meydandan uzaklaştırıldı.

Belarus seçim komitesi bu seçimler için 1000’in üzerinde bağımsız gözlemcinin akredite olduğunu açıkladı. Ayrıca tüm adaylara devlet televizyon ve radyolarında toplam 1’er saatlik “ulusa sesleniş” paylarının ayrıldığı ve 4 Aralık’ta da 1996’dan beri ilk defa devlet televizyonunda tüm adayların katılabileceği bir açık oturum düzenlendiği belirtiliyor. Diğer yandan muhalefet kendi seçim kampanyalarına baskı uygulandığını, örneğin bazı websitelerinin kapatıldığını, cep telefonlarının bloke edildiğini, ve bazı kampanya yetkililerinin gözaltına alındığını iddia ediyor. Belarus polisi bu konularda yorum yapmıyor.

TSİ gece 12’ye doğru meydan boşaltıldı, ancan hala birkaç yüz göstericinin meydanda olduğu ve bayraklar salladığı bildiriliyor. Gösteriler Belarus’ta 1996’dan beri gerçekleştirilen en büyük protesto özelliğini taşıyor.

Belarus SSCB’den devraldığı sovyet sistemini devam ettiren ender ülkelerden biri. Ülkedeki sanayinin %80’i kamuya ait, özel televizyonlara izin yok. Kimilerince Lukashenko’nun devam ettirdiği devletçi sistemin halk nezdinde ciddi destek gördüğü, %85 civarında katılımın olduğu seçimlerde Lukashenko’nun 4. defa ve %75’in üzerinde oyla seçilmesinin nedeninin de bu olduğu belirtilirken, karşı fikirde olanlar ise Lukashenko’nun otoriter yönetiminin muhalefeti sindirdiği görüşünde.

(CNN, CBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.