Emek

BDP’li Akdeniz Belediyesi’nden işçi dostu sözleşme

0

BDP’li Akdeniz Belediyesi işçi dostu bir toplu sözleşmeye imza attı.

Akdeniz Belediyesi, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası ile imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) yeni ilklere imza attı. Sözleşme ile işçilere yeni ekonomik, sosyal ve kültürel haklar tanındı. Buna göre Türkiye’de ilk olarak 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılan işçilere 100 TL ödeme yapılması karara bağlanırken, yeni bebeği olan işçiye 400 lira, evlenen işçiye 1 maaş, doğal afetten zarar görene de 8 bin liraya kadar varan afet yardımı yapılacak.

Akdeniz Belediyesi’nin, DİSK Genel-İş ile yaptığı ve 212 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi süreci yoğun bir katılımla sona erdi. Kentte bugüne dek birçok ilke imza atan Akdeniz Belediyesi, işçilere yönelik ekonomik iyileştirmelerin yanı sıra, sosyal ve kültürel alanlarda da önemli kararlara imza attı.

Akdeniz Belediyesi konferans salonunda düzenlenen imza törenine Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, DİSK Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici, DİSK Genel-İş Örgütlenme Dairesi Başkanı Remzi Çalışkan, BDP İl Başkanı Musa Kulu, BDP Akdeniz İlçe Başkanı Emin Uslu, EMEP İl Başkanı Mehmet Taşçı, DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Diyarbakır Bölge Başkanı Serdar Ekingen, Adana Bölge Temsilcisi Kemal Aslan, Adana 2 No’lu Şube Başkanı İsmail Akgül, Hatay Şube Başkanı Mehmet Güleryüz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Sözcüsü Müslüm Tank, Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Remzi Çiftçi, SES Mersin Şube Başkanı Selman Günbat, 68’liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran, Emekli-Sen Mersin Şube Başkanı İlhami Tol, Mersin Barış Meclisi Sözcüsü Ayşe Aydoğan, belediye meclis üyeleri, işçiler ve çok sayıda gazeteci katıldı. Salona, “Savaşa değil, emekçiye bütçe”, “Emeğimizi çaldırmayacağız”, “Emek yönetecek, özgürlük, eşitlik gelecek” yazılı pankartlar asıldı.

KENTİ YÖNETEBİLMENİN TEMEL DİNAMİĞİ EMEK VE İŞGÜCÜDÜR

Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk ve sendika temsilcileri, alkışlar arasında salona girdiler. İlk olarak söz alan Başkan Türk, kamuda etkin yönetimin, birbirleriyle tutarlı stratejik bakış açılarını şart koştuğunu dile getirdi. Kurumların başarısı ve devamlılığının, değişimlere stratejik yaklaşımlarla çözüm üretebilmekten geçtiğinin altını çizen Başkan Türk, “Verim, kalite ve fayda arayışının arttığı bir dünyada, kamu kesiminin stratejik yönetim normlarının adaptasyonunda önemli işlevi vardır. Bu anlamda bir kenti her anlamda yönetebilmenin temel dinamiği emek ve nitelikli işgücüdür. Gerek kent yönetiminin şekillenmesinde ve gerekse uygulamasında emekçilerimiz vazgeçilmez bir unsurdur. Biz de Akdeniz Belediyesi emekçilerini, salt verilen görevi yerine getiren bir çalışan olarak değil; aksine kenti yapılandırmanın temel dinamiklerinden biri olarak görüyoruz” diye konuştu.

BEBEĞİ OLAN İŞÇİYE 400 LİRA, AFETE UĞRAYAN İŞÇİYE 8 BİN LİRA

Disk-Genel İş Sendikası ile iki yıl geçerli olacak Toplu İş Sözleşmesini imza altına aldıklarını vurgulayan Türk, “Bu sözleşme, Akdeniz Belediyesi’nde çalışan işçi arkadaşlarımızın haklarında önemli iyileştirmeler içeriyor. Çalışma arkadaşlarımızın ekonomik durumlarına, özlük haklarına ve sosyal eksenli iyileştirmelerimize birkaç küçük örnek vermek istiyorum. Sözgelimi, işçi yevmiyelerinde yüzde 7,34’e varan oranda zam yaptık. Ayrıca 1 Mart 2012’den itibaren geçerli olmak üzere günlük 8 TL ek zam uyguladık. Giyim, yakacak, spor gibi birleştirilmiş sosyal yardımlarda da iyileştirmeler yaptık. Ramazan ve Kurban Bayramları ile yılbaşında işçilerimize net 150’şer Lira yardım yapmayı imza altına aldık. Yeni bebeği olan işçiye toplam 400 TL, evlenen işçiye 1 maaş, doğal afetten zarar gören işçiye 8 bin TL’ye kadar afet yardımını karara bağladık. Yine doğum, ölüm, afet gibi özel durumlarda işçilerimize 10 güne kadar ücretli izin vermeyi kararlaştırdık” dedi.

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI’NA KATILAN İŞÇİYE 100 TL

Sözleşmede, merkezi yönetimlere örnek olacak önemli bir karara da imza atıldı. Zira Akdeniz Belediyesi, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kutlamalara katılan işçilere 100 TL ödeme yapmayı da karara bağladı. Başkan Türk, bu karara şu cümlelerle açıklık getirdi: “1 Mayıs’a etkin katılımı sağlamak amacıyla, kutlamalara katılan işçilerimize 100’er TL ödemeyi karar altına aldık. Önceki yıllarda başlattığımız ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ ve ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ kapsamında kadın emekçilerin 1 gün ücretli izin hakkını sürdürüyoruz.”

İŞÇİ FESTİVALİ DÜZENLENECEK

Türkiye işçi ve sendikal hareketinde önemli bir yere sahip olan 15–16 Haziran tarihlerini esas alarak ‘Akdeniz İşçi Festivali’ düzenleyeceklerini de kaydeden Başkan Türk, “Sosyal etkinlikler çerçevesinde belediye personelinin eşleriyle birlikte yılda 2 kez ücretsiz tiyatro izlemesini sağlayacağız. Ayrıca, işçinin gerek yerel yönetimleri ve gerekse kültürleri öğrenme; kentini, ülkesini ve dünyayı tanıma, demokratik sendikal bilinç kurmasına katkı sağlama amacıyla yılda 2 kitap armağan edilmesini karara bağladık. Çalışma arkadaşlarımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yanlarında olacağımızı tekrar etmek istiyorum” şeklinde konuştu. Başkan Türk, sendika yöneticileri ile işçilere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.