İklim KriziManşet

BDP, kuraklığın mecliste araştırılmasını istedi

0

İklim değişikliğinin etkileri  gezegenin farklı köşelerinde farklı şekillerde ortaya çıkarken, Türkiye’de de kuraklık giderek derinleşiyor. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), kuraklığa neden olan uygulamaların tespit edilmesi için meclis araştırması talep etti.

3aylik_nyi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, son üç ayın kuraklık tablosu

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Türkiye’de kuraklığın artmasına neden olan uygulamaların tespit edilmesi, kuraklığın zararlarının en aza indirilmesi ve kapsamlı bir su politikasının geliştirilmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Baluken, 2012’de başlayan son kuraklık döneminin ülkenin farklı kesimlerinin ciddi şekilde etkilemeye başladığını kaydederek, “Türkiye’de ortalama on yılda bir görülen kuraklık dönemi son yıllarda beş yıllık dönemlerle görünmeye başlanmıştır. Bu son kuraklık dönemi, 2014’ün ilk aylarının da yağışsız geçmesi nedeniyle etkisini artırmış ve özellikle Kocaeli, Bursa, Aksaray, Hatay gibi birçok il şiddetli kuraklıkla karşı karşıya kalmıştır.” dedi.

BDP, kapsamlı bir su politikasının geliştirilmesi için neler yapılması gerektiği yönünde kamuoyu ve meclisi bilgilendirmek üzere araştırma komisyonu kurulması gerektiğini belirtti.

Eroğlu: 2050’ye kadar su problemi olmayacak

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, kuraklıkla ilgili yaptığı son açıklamada, yağış azlığına rağmen su sıkıntısı sorunu çekilmeyeceğini, söz konusu kuraklığın 7-8 yılda bir yaşanan olağan yağış azlığına bağlı olduğunu savunmuştu. 2040-2050 yılına kadar su problemi olmayacağını söyleyen Bakan Eroğlu, gerekçe olarak yapılan içme suyu barajlarını göstermişti.

Prof. Demir: Türkiye su fakiri bir ülke haline geldi 

turkiye-kuraklik-riski-altinda-5582865_400

Prof. Dr. Yusuf Demir

Bilim insanları Bakan Eroğlu’yla aynı fikirde değil. 24 Ocak’ta Sabah Gazetesine konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, kişi başına düşen yıllık su miktarı açısından Türkiye’nin su fakiri bir ülke haline geldiğini, kuraklık bu hızla giderse 2050 yılında 54 ülkenin su fakirliği çeken ülkeler arasına gireceği ve yaklaşık 3.76 milyar insanın su sıkıntısı çekeceğini belirtti.

“Bu gidişle biz kainata bu kadar zarar verirsek, iklim ve çevre ile bu kadar oynarsak, hızla bir şekilde kuraklığa doğru gidiyoruz. Karadeniz Bölgesi’nin dışındaki bütün bölgeler kuraklık tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu sene farklı bir kuraklık yaşıyoruz. 2013 yılında ülkemizin aldığı yağış miktarı uzun yıllık ortalamaların yaklaşık yüzde 13 altında gerçekleşmiştir. 2014 yılında ise yapılan hesaplamalarda düşmesi beklenen yağıştan yüzde 25 daha az yağış bekliyoruz. “ dedi.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.