BBC World News Çin’de yasaklandı

BBC World News'ü içerik ihlali ve tarafsız olmadığı gerekçesiyle yasaklayan Çin, ülkede yayın yapan kuruluşların 'Çin'in ulusal çıkarlarına zarar vermemesi' gerektiğini duyurdu.

Çin, ülkede bir yıl daha yayın yapmak için başvuruda bulunan BBC World News kanalının ülkede yayın yapmasını yasakladığını açıkladı. Çin Devlet Film, TV ve Radyo İdaresi‘nden yapılan açıklamada, “ciddi içerik ihlalleri”nden söz edildi, BBC’nin tarafsızlık ilkesini de ihlal ettiği iddia edildi.

Açıklamada BBC’nin “haberleri doğru ve adil şekilde vermediği” öne sürüldü, ülkede yayın yapan kuruluşların “Çin’in ulusal çıkarlarına zarar vermemeleri” gerektiği de hatırlatıldı.

BBC: Hayal kırıklığı

BBC ise yaptığı açıklamada Çin’in kararının “hayal kırıklığı” yarattığını belirtti:

Çinli yetkililerin bu yönde adım atmaya karar vermeleri bizi hayal kırıklığına uğrattı. BBC dünyanın en güvenilir uluslararası yayın kuruluşudur ve dünyanın her tarafından haberlere, adil ve tarafsız bir şekilde, kimseden korkmadan veya kimseyi kollamadan yer vermektedir.”

BBC News Türkçe’nin aktardığına göreBirleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab da Çin’in kararını “medya özgürlüğünü engelleyen kabul edilemez bir adım” olarak nitelendirdi. Çin ile İngiltere arasındaki ilişkiler son aylarda özellikle Hong Kong’daki gelişmeler nedeniyle gergindi.

Hong Kong’da, Çin’in yeni güvenlik yasasına karşı düzenlenen protestolar ve buna yönelik sert müdahaleler BBC bültenlerinde sıkça yer almıştı. UK hükümeti de ocak ayında yeni br vize türüyle Hong Kong’da yaşayan 5,4 milyon kişiye ülkede oturma izni vermişti.

Otel ve diplomatik temsilciliklerde izlenebiliyordu

BBC World News, dünya çapında İngilizce yayın yapan bir televizyon kanalı ve reklam gelirleriyle finanse ediliyor. Kanal, Çin’de zaten sadece bazı otellerde ve diplomatik temsilciliklerde seyredilebiliyordu. Ülkede BBC’nin internet sitesine ve cep telefonu uygulamasına ise erişilemiyor.

Çin, BBC’nin, koronavirüs salgını ve Uygur Türklerine yönelik uygulamalara dair haberlerini de eleştiriyor. Kanal,  Sincan Özerk Bölgesi’nde Müslüman Uygur Türklerinin ve diğer etnik azınlıkların tutulduğu gözaltı kamplarında, kadınların sistematik tecavüze, cinsel tacize ve işkenceye maruz kaldığını gösteren mülakatlara yer verirken; Çinli yetkililer ise kamplara ilişkin iddiaları reddederek, bunların “yeniden eğitim” ve meslek edindirme amaçlı olduğunu söylüyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR