ManşetUlaşım

Bayram trafik ve yalanlar

0

İstanbullular her özel günde olduğu gibi bu bayramda da trafik işkencesiyle birlikte yaşamaktan kaçamadılar.Aslına bakarsanız İstanbul’da her gün her saat trafik var.Ve trafikte kaybedilen zaman normal seyir suresinin en az %50 fazlası…Aynı sorunları yaşayan Şangay’dan sonra dünyanın ikinci büyük kenti olan İstanbul’da trafikte kaybedilen zaman Şangay dışındaki dünyanın diğer büyük kentlerinden yaklaşık iki kat fazla…

Bayram boyunca trafik ve trafik kazaları ülkenin en önemli gündemlerinden biriydi.Ancak 19 yıldır İstanbul’u yöneten AKP iktidarının her şeyi Başbakan Tayyip Erdoğan her zamanki gibi yaşanan trafik sorunundaki sorumluluğunu inkar etti. Yandaş medya ve medya şaklabanları ” bu kadar büyük şehrin sorununu kimse çözemez deyip en iyi AKP yönetiyor” demeyi ihmal etmediler. Şehri bu kadar büyüten kim, çarpık kentleşmenin sorumlusu kimdir sorusunu kimse sormadı?  Ne şiş yansın ne kebapçılar şehre girenlere vergi koyalım, bu vatandaşta da trafik kültürü yok deyip, tüm sorumluluğu vatandaşa yükledi. Ve Tayyib’in öfkesinden şimdilik yırttılar. Hatta twitter muhabbetlerinde aslında trafik sorunu olmadığı geziciler yüzünden bu sorunların ortaya çıktığını iddia eden yumurta kafalılara ve kendini gazeteci sananlara bile rastlandı.

Muhteşem medyamızda ”asrın lideri Başbakana” övgüler sıralanıp, karayı ak akı kara yapma gayreti artık akıl sağlığımızı da tehdit ediyorken trafik sorununun gerçek çözümünden söz edenlere sayfa ayrılması zaten beklemiyorduk.

Kent içi ulaşım sorununun eski usul çözümü, daha fazla yol kapasitesi yaratmaktır. Ancak bu çözüm, “Daha fazla yol, daha fazla araba ve daha fazla yayılma kısır döngüsüne neden olmaktadır.” İktisat biliminin temel yasalarından biri olan Say Yasası’na göre “Her arz, kendi talebini yaratır.” Benzer bir biçimde ulaşım ile ilgili veriler, “Yol inşa edersen, arabalar gelir” sonucuna yol açmaktadır. Örneğin ABD kentlerinin son 30 yılını inceleyen Texas Ulaşım Enstitüsü, yollara büyük yatırımlar yapan kentlerle, yapmayan kentler arasında tıkanıklık seviyeleri açısından hiçbir fark olmadığını ortaya koymuştur. Böylece yeni yol yapımının kent içi trafik tıkanıklığını azaltmada iyi bir çözüm olmadığı anlaşılmıştır.(uludağ üniversitesi yayınları)

Oysa Başbakan Tayyip Erdoğan kendi ağzıyla vatandaşın parasını nasıl çar çur ettiklerini bu trafik işlerinden hiç anlamadıklarını bi güzel anlattı. ”Erdoğan, şunları söyledi: “2004’ten bugüne İstanbul’da kara yolu ulaşımına yaklaşık 8 katrilyon (Milyar), demir yolu ulaşımına 12 katrilyon (Milyar), denizyolu ulaşımına 1 katrilyon (Milyar) yatırım yaptık. Trafik bakım onarım gibi yatırımları eklediğinizde on yılda yaptığımız ulaşım yatırım 24.5 katrilyon (Milyar) TL’yi buluyor. 274 kavşak tamamladık. 400 kilometre yeni kara yolu, 45 kilometre metro ağı kazandırdık. 3. hava limanı ihalesini gerçekleştirdik. Boğaza, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün temelini attık. 2015’de açacağız.”

Deneme yanılma yöntemiyle öğrenen Başbakanın basın toplantılarına sadece akredite olan gazeteciler girip sadece önceden belirlenen sorular sorduğundan biz de Yeşil Gazete olarak buradan soruyoruz.”Yol yapmakla trafik sorununun çözüldüğünü nereden öğrendiniz? Trafik sorununu çözemediğiniz halde  bu kadar parayı boşa harcadığınızı da bizzat itiraf ettiniz, ne zaman istifa etmeyi düşünüyorsunuz?

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.