Ekolojik YaşamManşet

BAY kervanları Ankara’ya varıyor

0

Büyük Anadolu Yürüyüşü adı altında Anadolu’nun 7 ayrı bölgesinden yola çıkan kervanlar 21 Mayıs Cumartesi günü saat 11:00’de Ankara Kurtuluş Parkı’nda buluşacak.  ODTÜ, yürüyüşçüler için kendi kampüsünde bir arazi tahsis etti. Kervanlar Cuma günü bu mevkide konaklayacaklar. Büyük Anadolu Yürüyüşçüleri’ne katılmak isteyen Yeşil dostlarımız isterlerse Cuma gecesinden de kervanlara eşlik edebilirler.

Açık Radyo’da her hafta Çarşamba günleri 10:00 – 10:30 arası yayınlanan ve Ömer Madra ile Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Ümit Şahin tarafından hazırlanarak sunulan Açık Yeşil programında bu hafta kervanlar ile telefon bağlantıları kuruldu. Yürüyüşçüler, 18 Mayıs itibarı ile ulaştıkları son noktayı ve durumlarını şöyle anlattılar:

Ayşegül Baydar – Güney Ege Kervanı

“Şu anda Konya’dayız ve Ankara yönüne ilerliyoruz. Cumartesi Ankara’da olacağız. Ben Güney Ege kervanındanım. Yuvarlakçay’dan 9 Nisan’da yola çıktık. Şimdiye kadar Muğla, Denizli, Burdur,  Isparta, Konya güzergahını takip ettik ve yürümeye devam ediyruz.

At arabalarımız var yanımızda. Atlarımıza bakmak, onlarla ilgilenmek dışında pek sorun yaşamadık.  At arabaları ile yürüyoruz biz, Doğu Akdeniz Kervanı ise develer ile yürüyor.

En büyük sıkıntı asfalt. İnsan da hayvan da asfaltta yürüyemiyor. Toprak bir yol gördüğümüz zaman çok seviniyoruz ve hemen köy yollarına sapıyoruz.

Hazal Akturan – Güney Ege / Mezopotamya Kervanı

Güney Ege ile Mezopatamya Kervanı buluştu ve ben de onlarla birlikteyim şu anda. 17 Nisan’da yola çıktık. Ben eskiden bırakın uzun mesafeleri yürümeyi okula dahi otobüsle giderdim ama şu anda yorgunluk hissi taşımıyorum.

Aslında Ankara’da yapılacak miting için değil de, birlikte yürüme düşüncesi çok cazip geldiği için katıldım ben. Fakat yürüye yürüye bende uyanan bilinçten de bahsetmek isterim. İlk günler gökyüzüne ufuklara bakarken bir süre sonra adım attığım toprağa da bakmaya başladım. Karıncaları farkettim, onların da doğanın bir parçası olduklarını anladım diğer tüm canlılar gibi. HES inşaa eden şirketler aslında sadece ağaçları katletmiyor. Biz sadece ağaçları farkettiğimiz için öyle sanıyoruz. Bu şirketler ağaçlar ve dereler ile birlikte tüm bir ekosistemi: ağaçları, karıncaları, diğer  tabiatı varlıklarını da yok ediyorlar. 22 yaşındayım ve bu yolculuk benim ilk defa tabiatı bu kadar içeriden algılamamı sağladı.

Pervin Çoban Savran – Doğu Akdeniz Kervanı

“Kulu Kavşağı’nı geçtik. Gelincik tarlaları, papatyalar ve gökbaşları arasından yürümeye devam ediyoruz. Arkamızdan çıngırak sesleri geliyor belki siz de duyuyorsunuzdur. Biz develerimizle yürüyoruz. Yürümek biz Sarıkeçililer için hayatın kendisi ve bizim ibadetimiz aslında. Yürüyüş

tempomuzu doğa ve hayvanlarımız belirliyor. Onlar izin verirse daha hızlı ilerleyebiliyoruz. Onların isteğine rıza gösterdiğinizde onlar da size yardımcı oluyor.

52 yaşındayım ve 2 çocuk anasıyım. Bu yolculuğa kendi çocuklarım ve gelecek tüm kuşak için çıktım diyebilirim.

Yol boyunca tabi bazı olumsuz durumlarla da karşılatık. Örneğin Cihanbeyli’de TRT muhabiri bana, “Sizi kim, kaç paraya tuttu” diye soru yöneltti. Düşünebiliyor musunuz, biz kendi doğamız, kendi geleceğimiz için hiçkimseden ve hiçbir kuruluştan menfaatimiz olmamasına rağmen bu şekilde yaklaşımlar da olabiliyor. Tabi bunun dışında çok güzel ve bize cesaret veren gelişmeler de oldu.

Bu yolculuğun sonucunda ne olacağını elbette bilemiyorum. Siyasi entrikaları bilmem ama tek bildiğim, bir şeyleri netleştirmeden geri dönmeyecek olduğum. Bunu çok iyi biliyorum.

Eğer mümkünse sizden tüm Anadolu için onun insanları ve doğası için bir türkü istiyorum.

“Bu da gelir bu da geçer ağlama” türküsünü çalmanız mümkün mü?

Program, türkünün Sabahat Akkiraz yorumuyla çalınmasıyla sona erdi.

Büyük Anadolu Yürüyüşü en güncel bilgileri, güzergahları, hedefleri www. vermeyoz.net adresinden takip edebilirsiniz.

 

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.