DünyaManşet

Batı kolonyal tarihiyle hesaplaşıyor: Sömürgecilerin heykelleri hedefte

0

Irkçı polis cinayetine kurban giden siyah ABD vatandaşı George Floyd’un ardından sömürgeci ve köle tacirlerinin heykellerine karşı başlatılan protestolar Belçika‘yı da etkisi altına aldı.

Ülkede milyonlarca Afrikalı’nın ölümünden sorumlu olan Kral 2. Leopold’ün Anvers şehrindeki heykeli saldırıya uğradı. Heykelin restore edilmek üzere Middelheim Müzesi deposuna kaldırıldığı ve daha sonra müzede sergileneceği bildirildi.

2’nci Leopold’un başkent Brüksel’deki Kraliyet Sarayı yakınlarında bulunan bir diğer heykelinin üzerine ise, “Katil”, “Özür dileriz”, “Bu adam 15 milyon kişiyi katletti” ve “Black Lives Matter” (Siyahların hayatı değerlidir) yazıldı. Ülkede ayrıca, 2. Leopold heykellerinin sokaklardan kaldırılması için kampanya yürütülüyor.

Belçika tahtına 30 yaşında oturan ve “sömürgeci kral” olarak anılan 2’nci Leopold, milyonlarca Kongolu’nun ölümünden sorumlu tutuluyor. Kongo’ya “Kongo Özgür Devleti” adını vererek burayı satın alan Leopold, 1980’lerin ortalarından 1908’e kadar bölgeyi sömürge olarak yönetti. Yönetiminde bölgenin yerlileri köle olarak çalıştırıldı ve insanlık dışı muamelelere maruz kaldı.

ABD’de Kolomb hedefte

Heykellere yönelik eylemler ABD‘de de hız kesmeden devam ediyor.Virginia eyaletine bağlı Richmond kentinde geçen çarşamba Konfederasyon Başkanı Jefferson Davis‘in heykeli yıkıldı.

Aynı gün Virginia‘da, Amerika’yı “keşfeden” Kristof Kolomb’un heykeli kaidesinden indirildikten sonra yıkılarak göle atıldı. Massachussets eyaletine bağlı Boston kentinde de, Kolomb’un bir başka heykelinin “başı kesildi”.

Floyd’un öldürüldüğü Minnesota‘daki üç metrelik bronz Kolomb heykeli de protestolardan nasibini aldı. Boston ve Miami‘de de Kolomb heykellerine saldırılar devam etti.

Kristof Kolomb, Katolik İspanyol krallarının mali desteğiyle 15. yüzyılın sonları ve 16. yüzyılın başlarında Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika‘ya dört sefer düzenlemiş ve “Yeni Dünya” olarak bilinen kıtada Avrupa sömürgeciliğini başlatmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.