ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı alması sonrası, Türkiye’nin de anlaşmadaki konumunu ABD’ye göre belirleyeceği iddia edildi. İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, söz konusu iddiayı yalanladı.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’un Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararının ardından, Türkiye’nin geçen Nisan ayında imzaladığı ancak TBMM’deki onay süreci tamamlanmadığı için resmi olarak taraf olmadığı anlaşmaya ilişkin konumunu ABD’nin tutumuna göre belirleyeceği iddia edildi.
Anlaşmaya imza atmak için Yeşil İklim Fonu’ndan pay almaya garantilemeyi en önemli şart olarak sunan Türkiye’nin, fona en önemli kaynağı sağlayan ABD’nin anlaşmadan çekilmesi nedeniyle geri adım atacağı iddiası, Habertük’te Deniz Çiçek imzasıyla yayımlandı.
Habertürk’te yer alan haberde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin ABD’nin çekilmesi nedeniyle Yeşil İklim Fonu’nda ciddi sorunların oluşacağını belirterek, “Fona en büyük kaynağı ABD sağlıyordu. Yeşil İklim Fonu olmazsa, hiçbir ülke sera gazı salınımı için önlem alamaz” ifadeleri yer almıştı.
İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar ise, Twitter’da bir kullanıcının Paris İklim Anlaşması’na ilişkin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Birpınar, Türkiye’nin anlaşmadan çekileceği iddiasına ilişkin “Böyle bir kararımız yok.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin Paris Anlaşmasının onay sürecini askıya alması için ne düşünüyorsunuz?@CUMALKINACI@umitsahin@Mbirpinar
— serkanunlu (@SUNLUS) 5 Haziran 2017
Böyle bir kararımız yok..
— Mehmet Emin Birpinar (@Mbirpinar) 5 Haziran 2017
Bu ve benzeri haberler doğru değil yani… https://t.co/CqEpvdPwOx
— serkanunlu (@SUNLUS) 5 Haziran 2017
Biz Taraf olmadığımız bir anlaşmayı nasıl askıya alcaz anlaöadım???
— Mehmet Emin Birpinar (@Mbirpinar) 5 Haziran 2017
Birpınar, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğine dair çıkan haberlere ilişkin “Biz taraf olmadığımız anlaşmayı nasıl askıya alacağız, anlamadım.” dedi.
(Yeşil Gazete)