ManşetYeşillerden

Başka R.A.’lar olmasın

0

Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi, eşcinsel olduğunun ortaya çıkması üzerine Temmuz ayında  ailesinin erkek bireyleri tarafından Diyarbakır’da öldürülen ve cesedi yol kenarına atılan R.A ve nefret cinayetlerinin artık son bulması için bir basın açıklaması yayınladı.

17 yaşındaki R.A.’nın ölümü ilk günlerde adi bir cinayet vakası şeklinde gazetelere yansımış, cinayetten 1 ay sonra bir internet sitesine gönderilen mektup sonucunda R.A.’nın eşcinsel olduğu için babası ve amcası tarafından nefret cinayetine kurban edildiği anlaşılmıştı.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi’nin “Başka R.A.’lar olmasın” başlıklı basın açıklaması

“17 yaşındaki R.A. Temmuz ayında Diyarbakır’da amca ve babasının işbirliğiyle 14 kurşunla öldürüldü. Nedeni eşcinsel olmasıydı. Cesedi yol kenarına atıldı. Bizler ise bunu bir ay sonra öğrendik.

Türkiye’de gençler eşcinsel oldukları için öldürülüyorlar. R.A.’nın ölümü, bu ülkenin yurttaşları olarak bizleri ağır bir vicdani yükle baş başa bırakıyor.

Eşcinselliği hâlâ hastalık, ahlâksızlık olarak algılayan egemen zihniyet bir babanın çocuğunu 14 kurşunla öldürmesine neden oluyor, bu ülkeyi LGBT bireyler için katlanılmaz, yaşanmaz hale getiriyor.

Başta Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ailenin kutsallığını pekiştirmek, cinselliği düzenlemek, bunun için kurallar koymak üzere el ele vermiş uğraşıyorlarken heteroseksist, ataerkil aile yapısı LGBT’ler için eşitsizlik, acı üretiyor.

Nefret suçlarına karşı yasal düzenlemeleri yapması gereken AKP Hükümeti yaşananlarla ilgili tek bir ses çıkarmıyor.

Medya ise  “namus temizlemek” adına gerçekleştirilen bu nefret cinayetini sadece bir adli vakaymış gibi yansıtıyor.

‘Namus’ ya da ‘töre’ saikiyle bedeni, cinselliği denetleyenler, ‘normal’ ve ‘anormal’ olana karar verenler, LGBT bireylere yönelik nefreti, ayrımcılığı, şiddeti körüklüyor, suçun doğrudan sorumlusu haline geliyor.

Vicdan hem R.A’yı öldürenlerin hem de bu vahşete sessiz kalanların peşini bırakabilir mi?

Bizler, EDP ve Yeşiller olarak, R.A.’nın öldürülmesine ilişkin yasal sürecin sonuna dek takipçisi olacağız.

LGBT bireylere yönelik nefret ve namus cinayetlerinin tekrarlanmaması için gerekli yasal düzenlemelerin önümüzdeki dönem meclis faaliyetleri içerisinde öncelikli olarak yer alması gerekiyor.

Bizler de bu süreçte LGBT bireylerin yasalar önünde eşit, toplum içerisinde özgür olabilmelerini sağlamak için çok daha fazla ses çıkaracağız.

Ferdan Ergut
(Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı)

Kemal Tuncaelli – Sevil Turan
(Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri)


More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.