ManşetTürkiye

Başbakan’ın hedef göstermekte kullandığı “Kabataş’ta saldırı” iddiasına ait kanıt yok

0

Gezi Parkı eylemleri sırasında, İstanbul Kabataş’ta Z.D’nin, bebeğiyle birlikte eylemcilerin saldırısına uğradığını iddia ettiği anın güvenlik kamerası kaydı yayınlandı. Kabataş gişelerinin güvenlik kamerasından alınmış görüntülerde Z.D.’nin iddia ettiği türde bir saldırı görünmüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, gezi eylemlerine katılanları hedef gösterirken sıklıkla kullandığı “Benim başörtülü kızlarıma, başörtülü bacılarıma saldırdılar” argümanına temel gösterdiği Kabataş’ta saldırıya uğrayan kadın iddiasıyla ilgili Kanal D Haber’de bir video yayınlandı.

CHP’den başbakana suç duyurusuaabuyuk

İddiayı sıklıkla dillendiren Başbakan Erdoğan henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, başbakanın iddialarıyla ilgili görüntülerin sorulduğu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Başbakan’a sorun o zaman. İddia onunsa” diye konuştu.

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Kabataş’taki görüntülerin yayınlanmasının ardından iddia makamı, yani başbakan hakkında suç duyurusu yapacaklarını açıkladı.

 

Görüntülerde ne var?

16 dakikalık güvenlik kamerası görüntüleri, 1 Haziran’a ait. Kayıtta Z.D. saat 19.42’de güvenlik kamerasının görüş açısına giriyor. Genç kadın Kabataş tramvay durağının karşısındaki kaldırıma geçiyor ve eşini bekliyor. Saat 19.43’te, yanından 8-10 kişilik bir grup geçiyor. Çevrede olağandışı hiç bir hareketlilik gözlenmiyor. Saat 19.48’de 10-15 kişilik başka bir grup geliyor ve Z.D’nin yanında 30 saniye kadar duraklıyor. Polise göre burada söz dalaşından dolayı bir hareketlilik oluyor. Grup 19.50’de oradan uzaklaşıyor. Çevrede yine bir olağanüstülük gözlenmiyor. Yaklaşık 10 dakika bekleyen Z.D’nin saat 19.58’de eşi geliyor ve bir dakika sonra ikisi birlikte yolun karşısına geçiyorlar ve kameranın görüş açısından çıkıyorlar.

“Çıplak, deri eldivenli, tuhaf bantlı 70 kişi” iddiasına dair bir kanıt yokimages

AK Partili Bahçelievler Belediye Başkanı’nın gelini Z. D., Star Gazetesi’nde Elif Çakır’la yaptığı söyleşide 1 Haziran’da Kabataş’ta eşini beklerken bebeğiyle birlikte saldırıya uğradığını iddia etmiş ve şunları söylemişti: “Ne olduğunu anlayamadığım bir anda üzerleri çıplak, elleri deri eldivenli, başlarında tuhaf bantlı 70-100 kadar adamın ortasında kaldım. Bebek arabam elimden gitti. Bir kadın ‘Ne geldiyse bu ülkenin başına bunların başörtüsü üzerinden geldi vurun şuna’ deyince, bir adam arkamdan tekme tokat vurmaya başladı. Bir taraftan ‘Bu üllkenin gerçek sahibi biziz anladınız mı ulan’ diye bağırıyorlar, bir taraftan tekmeliyorlardı. ‘Kutsal başörtüymüş, görün bakalım kutsalı size neler yapacağız’ diyerek aklınızın bile almayacağı şekilde küfrettiler, vurdular, vurdular. Kendimi kaybettim. Kendime geldiğimde üzerim idrar kokuyordu. Kalktım bebeğimi bulmaya çalıştım.”

Z.D. şüphelileri teşhis edememişti

İddiayla ilgili soruşturma başlatan emniyet birimleri 73 kamera görüntüsü incelemiş, bölge esnafın ve o sırada bölgede olan herkesin ifadesini almıştı. Bu kişilerden bazıları teşhis için Z.D.’ye gösterildi. İfadesinde ayrıntılı eşkal veren Z.D., şüphelileri teşhis edemedi.

Avukat Kayapınar: Görüntüler gerçeğin tümünü yansıtmıyor

Videonun dolaşıma girmesinin ardından Z.D.’nin avukatı Abdurrahman Kayapınar yazılı bir açıklama yayınlayarak, basına yansıyan görüntülerin doğru olduğunu ama gerçeğin tümünü yansıtmadığını savundu.

Kayapınar’ın açıklaması şöyle:

“Basın yayın organları tarafından müvekkilime ait olmayan bir kısım beyanlar esas alınarak görüntülerin bu beyanları desteklemediği iddia edilmekte, müvekkilim etrafında kalabalık bir grup tarafından toplanılmış olması önemsiz bir olay gibi gösterilmekte, görüntülerin net ve belirgin olmamasından da istifade edilmek suretiyle müvekkilimin gerçek dışı beyanda bulunduğu yönünde bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır.’

Kayapınar, video kaydının MOBESE’ye ait olmadığını iddia ederek ,”Olayla ilgili yürütülen soruşturma aşamasında. Olayın meydana geldiği bölgede bulunan bir kısım MOBESE kameralarının tahrip edildiği, tahrip edilmeyen kısmının ise olay yerini kaydetmediği tespit edilmiştir. Bu itibarla olay yerine ait net teşhise müsait görüntülere ulaşılamamıştır.” dedi.

Balçiçek İlter: Zehra Hanım açıklama yapmak zorundadır

Saldırı iddiaları ilk çıktığı dönemde görüntüleri gördüğünü söyleyen gazeteci İsmet Berkan, birkaç gün önce bir televizyon programında konunun sorulması üzerine  “görüntüye bakınca, insanların ne beklediklerini bilmiyorum. Ben de öyle bir kanaat oluşmuştu, taciz olduğuna yönelik o dönemde izlediğim zaman. Benim de öyle çok önemsediğim bir konu değildi açıkçası yani. Bu konuda ne yazı yazdım, ne haber yaptım, ne de twitter’da bir neşriyat yaptım, attığım bir kaç tiwitin dışında.” demişti.

İddialar ortaya çıktıktan sonra Devecioğlu’yla söyleşi yapan ve “travmayı gördüm” diyen ikinci gazeteci Balçiçek İlter’di. İlter, twitter’da yazdığı mesajda, “Kabataş görüntülerini izledim. Ayıp bana ait değil, ‘Kadının beyanı esastır’ diyerek dinlediğimiz Zehra Hanım’a aittir. Açıklama yapmak zorundadır” dedi.

balçiçek

Diğer twitter yorumları ise şöyle*:

Orhan Kemal Cengiz: Camide içtiler, başörlü kadının üzerine işediler diyerek 6 tane gencin öldürülmesi ve linç ettirilmesinin vicdan muhasebesini engellediler.

Tufan Türenç: Başbakan ile şürekasının yanıltıldıklarını söyleyip yanılttıkları halktan özür dilemeleri gerekir.

Melis Alphan: Kabataş yalanı, içki yalanı, çadır yalanı, villa yalanı, ayakkabı kutusu yalanı, danışman yalanı, anket yalanı…

Yasemin İnceoglu :Ciddi bir provokasyon ve dezenformasyon kampanyası yapılmış elbirliğiyle

Harun Tekin: Gezi haklı, hakiki, temiz ve güçlüdür. bunun sağlaması da onun temsil ettiklerine kin kusanların üslubundaki göçüklerdir.

Nurcan Akad : kabataş olayında merak ettiğim, o kadını o yalana kimin / kimlerin zorladığı…

Umut Oran : Yarın kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Bu ülkenin Başbakanı halkı birbirine kışkırtmak için yalan söyleyemez.

Hayko Bağdat: Başörtülü kadınlar üzerinden yapılan bu manuplasyon için önce başörtülü kadınlardan sonra tüm Gezi eylemcilerinden özür dilemeli Başbakan.

Ertugrul Mavioglu : O gün GSM operatörlerine Kabataş’ta sinyal veren telefonların tümünü araştırmışlar. Hrant Dink cinayetinde kıllarını bile kıpırdatmamışlardı

Can Dündar : Başbakan, en önemli seçim kozundan oldu. 10 kişinin saldırısına uğrayıp üzerine işenen türbanlı kadın efsanesi çöktü. Tabii iddia sahipleri de

Çiğdem Mater: kabatasin anlatildigi gibi cikmamasi beyanin esas oldugu gercegini degistirmez, aman diyeyim. kadinlar zaten zor ses cikariyor, bahane olmasin

*twitter derlemesi, “onedio” isimli siteden alınmıştır.

(Kanal D, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.