Bartın Platformu: Termik santral süreci neden bitmiyor?

Bartın Platformu, Bartın Amasra bölgesine aleyhte mahkeme kararlarına rağmen yapılan termik santrallerle ilgili bir hukuksuz ÇED olumlu kararını daha mahkemeye taşıdı.

Bartın Amasra bölgesindeki termik santrallere karşı mücadele veren Bartın Platformu, Amasra’da devam eden termik santral ile ilgili devam eden ÇED sürecini iptal etmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na çağrıda bulundu.

Platformun açıklamasında Hattat Holding tarafından bölgedeki termik santrallerin yapımıyla ilgili mahkeme kararlarına yer verildi ve izlenen ÇED süreçlerinin hukuksuz olduğu belirtildi.

13 mahkeme kararı aleyhte

Gömü köyünde yapılmak istenen termik santral ile Tarlaağzı Köyü’nün batısındaki orman alanında yapılmak istenen kül barajıyla ilgili Mahalli Çevre Kurulu’nun vermiş olduğu ÇED olumlu kararının iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi’ne dava açıldığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bartın Platformu olarak sormak istiyoruz. Hukuksuz bir şekilde yürütülen bu termik santral süreci neden bitirilmiyor? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer bakanlıklar neden bu hukuksuz süreci devam ettiriyor? Neden ülkenin her yerinde aynı uygulamalar yapılmıyor?

Hattat Holding Amasra’da ilk kez 2009 yılında 2640 MW gücünde bir termik santral yapmak için ÇED başvurusu yapmıştı. Süreç içinde başvuru yapılan Tarlaağzı ve Gömü köylerinin termik santral ve ilgili tesislerin yapımı için uygun olmadığı dokuz kez idari olarak, dört kez de mahkeme kararıyla tescil edilmişti. Holding, buna rağmen 2019 yılında aynı yere, termik santralin ismini değiştirerek 1320 MW gücünde yeni bir termik santral başvurusunda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önceki idari ve mahkeme kararlarını dikkate almadı ve 2019 yılında yeniden ÇED sürecini başlattı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR