TürkiyeManşet

Barolar Ankara’ya yürüyor

0

Barolar, seçim sisteminin değiştirilmesi, illere birden fazla baro kurulması ve hak ve yetkilerinin sınırlandırılmasına karşı bugün ‘Savunma Yürüyor’ sloganıyla Ankara‘ya yürümeye başladı. 

İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Aydın baro başkanlarının da katıldığı yürüyüşte, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu yargı bağımsızlığı için yola çıktıklarını söyledi:

Bugün başladığım yolculuk basit bir yolculuk değil. Yüreğimizin götürdüğü yere yürüyoruz! Bizim yüreğimizin götürdüğü yer hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve savunmanın güvenliğidir. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bütün bunları toplum adına yapıyoruz. Açtığımız bu yolda siyasi iktidar da bize katılabilir.

‘Ülkenin uçuruma yuvarlanmasını engellemek için…’

Gazete Duvar‘dan Müzeyyen Yüce‘ye konuşan Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan da söz konusu yasa değişikliği teklifinin antidemokratik şartlarda hazırlandığını belirterek “Ülkenin uçuruma yuvarlanmasını engellemek, hukukun üstünlüğünü savunmak için yola çıktık. Toplumun haklarını koruyan savunma bir kez daha güçlü avukat, güçlü savunma anlayışı ile halk için yürüyor” dedi.

Eskişehir’de de Baro Başkanı Mustafa Elagöz, il sınırına gelerek bu noktadan Ankara’ya doğru yürüyüşe başladı. Ealgöz konuşmasında iktidarın yargı üzerindeki baskılarını eleştirdi:

Ülkemizde artık tuz kokmuştur. İktidarla yaptığımız görüşmelerden sonuç alamayınca, yürümek zorunda kaldık. Demokratik protesto hakkımızı kullanıyoruz.

Barolar susturulmak, parçalanmak ve itibarsızlaştırılmak isteniyor. Baroların yapısının değiştirilmesi, geçmiş yıllarda FETÖ’nün devlet içinde en güçlü olduğu dönemde gündeme getirilmiş ancak başarılı olunamamıştı. FETÖ’nün yapamadığını iktidar yapmaya çalışıyor.

Ne olmuştu?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, geçtiğimiz Ramazan ayının ilk cuma hutbesinde LGBTİ+’ları ve HIV+’leri hedef almıştı. Baroların nefret söylemine tepki göstermesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “bazı meslek örgütlerinin seçim sistemlerinin değiştirileceği” yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Erdoğan, “Ankara Barosu’nun ve aynı zihniyetteki yapıların Diyanet İşleri Başkanımız ile onun şahsında İslama yönelik fütursuz saldırılarına şahit olduk. Sadece bu örnek dahi meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin aciliyetini ve ehemmiyetini göstermiştir” demişti. Barolar Erdoğan’ın açıklamalarına, yargı bağımsızlığını tehlikeye düşürdüğü gerekçesiyle itiraz etmişti.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.