ManşetTürkiye

Barışı Kurmak Konferansı başladı

0

Barış Girişimi adlı oluşum tarafından düzenlenen Barışı Kurmak Konferansı bugün Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesi’nde başladı. Büyük bir izleyici kitlesinin katıldığı konferansta yaklaşık otuz yıldır süren savaşın sona erdirilmesi ve toplumsal barışın sağlanması için neler yapılması gerektiği tartışılacak.

Açılış konuşmasında söz alan İshak Alaton bugüne kadar Kürt taleplerinin dile getirilmesinde ve kabul görmesinde silahlı mücadelenin öneminin yadsınamayacağını, ancak bugünden sonra silah yoluyla alınacak bir şey kalmadığını belirtti. Leyla Zana ise Kürtçe yaptığı konuşmasında Kürtlere silahtan başka bir yol bırakılmadığını vurgulayarak Kürtlere Türkler arasında sınır istemediklerini ama en zor olanın kafmızdaki sınırlardan kurtulmak olduğunu söyledi.

Konferansta Güney Afrikalı, İspanyol ve İrlandalı konuşmacılar kendi ülke deneylerini anlatarak diyalog sürecinin başlatılmasının ve konuşma kanallarının açık tutulmasının çözüm için ön şart olduğunu ifade ettiler.

İki gün sürecek konferansta barışçı çözüm için somut ve etkili adımların atılması yolunda anadilde eğitim, eşit yurttaşlık hakkı, gibi taleplerin anayasal çerçevesini belirlenmesi, aşırı merkezi yapının yerelleştirilmesi başlıkları gündeme gelecek.

Barış Girişimi yaptığı açıklamada “ ya barışa ya da karanlığa ve çözümsüzlüğe açılan bu hayati eşikte hangi nayasal çözümlerin yaratılabileceği, diyalogun nasıl geliştirilebileceği, müzakerelerin nasıl yürüyeceği gibi konularda benzer süreçlerden geçerek barışa ulaşmış ülkelerin deneyimlerine kulak vermenin önemine inanıyoruz” denilerek bütün güçlüklere rağmen  konuya umutla ve iyimserlikle yaklaşmak isteği dile getirildi.

Bilindiği gibi Barış Girişimi 11 Eylül 2001’de  ABD’nin İkiz Kulelere yapılan saldırıyı gerekçe göstererek Afganistan’a saldırması üzerine 500’ü aşkın sanatçı, biliminsanı ve aktivist tarafından başlatılmıştı. Barış Girişimcileri İstanbul’da düzenlenen ve bütün dünyada yankı bulan uluslararası “ Irak Dünya Mahkemesi” nin düzenleyicileri arasında oldu.

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.