ManşetTürkiye

Barış için Bir Tülbent de Sen Bağla

0

Filor Uluk Benli, İstanbul Samatya’da yaşayan 52 yaşında Yeşiller Partisi üyesi bir terzi. 2011 Mart’ında Yeşiller Partisinden bir ekip ile Diyarbakır’a gidiyor. Orayı, o ortamı görüyor. İnsanlarla konuşuyor, sokağın sesini dinliyor, kendi atalarının 1915’de yaşadıkları ile bugün arasında gidip geliyor. İstanbul’a dönüşünde “1 Eylül Dünya Barış Günü” mitingine katılıyor. Polisin müdahalesi sonucu yerde kalan iki arkadaşa yardım edeyim derken belini incitiyor ve uzun bir müddet evde istirahat etmesi gerekiyor.

İşte o istirahat günlerinde doğuyor, “Barış için Bir Tülbent de Sen Bağla”. Yakın arkadaşları ile paylaşıyor önce. Ardından facebookta bir sayfa açıyor. Projeyi oluşturup noterde tasdikliyor. Ve sonrası çorap söküğü gibi geliyor. Türkiye’den barış gönüllüleri çalıyor teker teker kapısını. “Biz de Barış istiyoruz” diyenler 1’ken 1000 oluyor 1000 iken 5000. Facebook sayfasını beğenen ve “Barış istiyoruz” diyenlerin sayısı şu anda 5.230 kişi.

Türkiye ile sınırlı da kalmamış “Barış için Bir Tülbent de Sen Bağla” diyenler. Proje için gönüllü olarak çalışanlar arasında Suriye, Çin, Japonya, Fas, Rusya, Ermenistan, Türkmenistan, Yeni Zelanda, Almanya, Kore, Fransa, Yunanistan, Bulgaristan, İngiltere, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal’den insanlar da var. ne de olsa savaş evrensel bir sorun, barış küresel bir özlem.

Her ilin ya da her ülkenin “Barış Tülbentleri” sorumluları belirlenmiş sonra. İşte Filor’un verdiği bir kaç örnek. Şanlıurfa=Sibel Sütpak, Aydın=Seyhan Güvercin, Hakkari=Enver Şahin (İl değiştirdiği için yerine sorumluluğunu bıraktığı) Adem Bozkurt, Çanakkale=Serpil Bayer, Aana= Zozan Ciziri, Kayseri=İsmail Erdoğan, Afrika=Doğan Hezer, Avrupa ve Almanya= Sema Kuray  ve Leman Stehn, Rusya= Özgür Gülmez, İstanbul= Meral Yağan Çakıcı, Danimarka=Gül Çelikcan, İngiltere=Hüseyin Bayır vsr

Tülbentçilerle konuşmuş önce Filor, onlardan fiyat almış. Sonra il il Türkiye’deki şehirlerin Ankara ile mesafelerini hesaplamış. Niyeti ülke çapında birbirine eklenen “Barış Tülbentleri”ni Ankara’ya kadar germekmiş. Hükümette olanlar, dağda olanlar, aklı savaşta olanlar “Barış Tülbentlerini” görsün de halkın aslında ne istediğini anlasınlar diye.

Projeye katılmak için yapmanız gereken facebook sayfasından bu isteğinizi belirtmek. Proje sorumluları size tülbent gönderdikten sonra da tülbentin üzerine hangi dilde istiyorsanız o dilde barış mesajınızı yazıp dilediğiniz kişiler ile birlikte fotoğraflamak ve facebook sayfasından paylaşmak.

Biz baktık konuşmakla bitirecek gibi değiliz. “Sen bunu yaz bize Filor” dedik, “anlat”. İçinden geldiği gibi anlat ki biz de okuyucularımıza en geniş şekli ile, en doğru hali ile aktarabilelim. Filor kendi kelimeleri ile o kadar güzel anlatmış ki siz okurlarımızı onun kelimelerinden, onun hayallerinden mahrum bırakmaya gönlümüz razı olmadı. Yorum köşemizde  de Filor’un kendi kaleminden anlattığı “Barış için Bir Tülbent de Sen Bağla” projesinin tüm öyküsünü okuyabilirsiniz.

Barış için Bir Tülbent de Sen Bağla facebook sayfası facebook.com/barisabirtlbnt

Filor Uluk Benli’nin “Barış için Bir Tülbent de Sen Bağla” projesi için kaleme aldığı çağrı metni

Siyasilerin çözüm bulmadığı 33 yıldır süren bu kirli savaşa çok canlar verdik, vermeye de devam ediyoruz. . .

Üzerinde yaşadığımız toprakların kanla sulandığı ve düşmanlığın yükseldiği güzel yurdumuzda, kendi içinde öfke barındırmayacak kadar yumuşak ve saf olan barışı sağlamak için artık bu ülkede yaşayan gerçek vicdan sahibi insanlara düşüyor savaşa DUR demek.

Barış; Sükûnettir Şefkattir. Güvendir.

Anadolu da yaşayan tüm kardeş halkların analarının başına bağladığı tülbent gibi beyaz ve temiz ortak bağımızdır. . .

Artık analarımız ağlamasın diye;
Tüm dünyadaki savaşların bitmesi adına,
Bağırıp çağırmadan, kırıp dökmeden, gaza copa maruz, evimizde oturup bu gidişata kayıtsız kalmadan, çocuklarımızın geleceğini karartıp vicdanlarımızı yitirmeden; Doğu’dan Batı’ ya, Güney’ den Kuzey’e ülkemizde ve dünyada barışı düğüm, düğüm örmek, sorumlulara “durdurun bu savaşı yeter artık” demek, irademizi göstermek için “BARIŞA BİR TÜLBENT DE SEN BAĞLA!” kampanyasına destek olmaya çağırıyoruz.

Size göndereceğimiz beyaz bir tülbende istediğiniz renk ve ana dilinizde yazacağınız barış mesajına adınız soyadınız, bulunduğunuz veya doğduğunuz yeri ekleyip imzanızı atarak çektireceğiniz fotoğrafı bizimle paylaşmanız.

Doğudan batıya, güneyden kuzeye tüm dünyada ve ülkede haydi barışı örmeye!

BARIŞA BİR TÜLBENT DE SEN BAĞLA İNİSİTAYİFİ

(Yeşil Gazete)

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.