Manşetİklim KriziYeşil Gündem

Barem araştırması: Küresel ısınma ciddi bir tehdit ama farkındalık artıyor

0

Araştırma şirketi Barem ve global ortağı WIN Grubu ile birlikte dünya çapında insanların küresel ısınma ve iklim değişikliği konularındaki düşüncelerini derlediği “Küresel İklim Değişikliği” araştırması yayınlandı. 39 ülkeden 33 bin 236 kişi ile yapılan araştırmaya göre; küresel ısınma katılımcıların yüzde 86’sı için insanlığa ciddi tehlike arz ediyor.

Araştırmaya göre, küresel ısınmayı insanlık için ciddi bir tehlike olarak gören katılımcıların sayısı geçen yıla göre artış gösterdi.

Küresel ısınmanın kabul oranı arttı

Veriler, sanayileşmiş ve zengin ülkelerin küresel ısınmayı tehdit olarak görme oranının, diğerlerine göre daha az olduğunu gösteriyor. Oranın en düşük olduğu Çin’de bile on kişiden yedisi küresel ısınma tehdidinin varlığını kabul ediyor ve iki yıl önce yüzde 57 olan kabul oranı 13 puan artmış durumda.

İklim krizinden daha çok etkilenecek dezavantajlı bölgelerde farkındalık daha yüksek

Yüzde 72’yle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çin’in ardından en düşük tehdit algısına sahip olduğu halde ve yüzde 86’yla Kanada’nın oranı dünya ortalamasında iken Orta ve Güney Amerika ülkelerindeki yüksek oranlarla yüzde 89’la Amerika kıtası başı çekiyor. Amerika kıtasını yüzde 87’lik oranla Afrika izliyor.

Japonya’da dört kişiden üçü küresel ısınmayı tehdit olarak görüyor

Avrupa ülkelerinin ortalaması ise yüzde 84 oranında. Araştırmada Avrupa ülkelerinin vatandaşlarından; Almanya yüzde 77, Polonya yüzde 80, İngiltere yüzde 81, Finlandiya, Slovenya, Danimarka yüzde 83 Fransa yüzde 84 ve İspanya yüzde 85 oranında dünya ortalamasının altında küresel ısınmayı tehdit olarak algılıyor. Japonya’da dört kişiden üçü küresel ısınmayı tehdit olarak algılıyor ve oran yıllar içinde artıyor.

Ülkelerin iklim değişikliğini insanlık için önemli bir tehdit olarak görme algı oranları

Türkiye’de farkındalık yüzde 93

Araştırma sonuçları Türkiye’de küresel ısınmanın tehdit olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 93 olduğunu ortaya koydu. Bu, global ortalamanın üstünde bir oran ve Türkiye’yi 39 ülke arasında beşinci sıraya yerleştiriyor. Veriler bu yıl geçen yıla göre 4 puan artış olduğunu, aynı zamanda tüm demografik gruplara yayılmanın söz konusu olduğunu gösteriyor. Araştırmada şu ifadelere yer veriliyor:

“2020 sonunda gerçekleştirdiğimiz araştırmada üst eğitim yüzde 98, üst sosyoekonomik statü yüzde 94 ve üst gelir yüzde 92 grupları ile toplumun geneli yüzde 89 arasında anlamlı farklar vardı. Bu yıl ise fark yalnızca eğitim grupları arasında; oran Lise ve Üniversite mezunları arasında yüzde 96’ya çıkıyor.”

Doğal afetlerdeki artışın nedeni olarak küresel ısınma

Araştırma sonuçlarında görüşülen 10 kişiden 8’inin orman yangınları, seller, fırtınalar gibi doğal afetlerin, global ısınmanın bir sonucu olarak arttığına inandığı belirtiliyor. Kadınlarda bu algı yüzde 82’lik oranla daha fazla, Amerika kıtası yüzde 84 ve Asya Pasifik bölgesinde yüzde 81 ile doğal afetlerin artışını küresel ısınmaya bağlayanların oranı daha yüksek. Vietnamlılar, Meksikalılar ve Perulular bu iki olgunun paralel ilerlediğini düşünme konusunda ilk sıradalar.

Türkiye’de ise doğal afetlerdeki artışı küresel ısınmaya bağlayanların oranı yüzde 83 ile dünya ortalamasının üstünde ve tüm demografik gruplarda yaygın. 39 ülke içinde 16. sırada. Üst gelir grubunda oran yüzde 86’ya çıkıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.