Kategoriler: İklim KriziManşet

Bangladeş’te sel: 8 kişi hayatını kaybetti, on binlerce insan evinden oldu

Yazar:
Karakartal Alev
Bangladeş‘in kuzeyini vuran sel evleri süpürüp okulları kapattırdı, on binlerce insanı yerinden oldu. Afet ve Yardım bakanı Kamrul Hasan, sellerden en az 2 milyon insanın etkilendiğini söyledi.
Afet ve Yardım Bakanlığı, dün (9 Temmuz) yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerde merkez ve güney bölgelerde daha fazla yağmur beklendiğine ve durumun daha da kötüleşebileceğine dair uyardı.
Bakanlık, yaklaşık 40 bin kişinin devlet barınaklarına sığındığını ve sel mağdurlarını tedavi etmek için 600’den fazla sağlık ekibinin görevlendirildiğini bildirdi.
Birçok yol sular altında kaldı, köprüler ve barajlar yıkıldı. Köylüler büyükbaş hayvanlarını sel sularından kurtarmaya çalışırken görüntülendi.
Yaşanan felakette sekiz kişinin hayatını kaybetmesiyle yağışlar ve sel nedeniyle geçen yılın mayıs ayından beri yaşanan can kaybı 72’ye yükseldi.

48 bin kişi sığınma kamplarında

Mayıs ayının sonlarına doğru başlayan mevsimsel muson yağmurları Hindistan ve Bangladeş’te son yıllardır sık sık sele neden oluyor. Hindistan’ın Assam bölgesinden taşkın suları çekilmeye başlarken Bangladeş’in kuzeyinde hala 48 bin insan sığınma kamplarında kalıyor.
Tek boynuzlu gergedanlara ev sahipliği yapan Kaziranga Milli Parkı‘nın da sular altında kaldığı Assam’da sellerden 2 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor.
Delhi‘de banliyölerde şiddetli sağanak nedeniyle trafik aksadı, havaalanı terminalinde bir çatı çöktü; Mumbai’de yollar ve demiryolu hatları sular altında kaldı ve okullar kapatıldı.

İklim değişikliği yüzünden sular normalden fazla yükseldi

BRAC kalkınma ajansından iklim değişikliği programının başkanı Liakath Ali, “Bangladeşliler sellere alışkın ancak sular, alçak bölgelerde hızla çok yüksek seviyelere ulaştı ve insanlar barınaklara sığınmak zorunda kaldı” dedi ve bazılarının muz ağaçlarından yapılmış sallarla selden kurtulduğunu belirtti.
Sel bölgesinin yerel meclis üyesi Abdul Gafur da Bangladeş halkının selle yaşamaya alışkın olduğunu ancak bu yıl suların 2-2,5 metreye kadar yükseldiğini söyledi.
Uzmanlar yaz musonlarının yağış miktarının önemli ölçüde değişiklik gösterdiğini ve yağışları tahmin etmenin zor olduğunu söylüyor. Ancak iklim değişikliği, muson yağmurlarını daha güçlü ve düzensiz hale getiriyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), iklim değişikliğinin etkisiyle küresel muson yağışlarının 1980’lerden bu yana özellikle kuzey yarımkürede artış gösterdiğini söylüyor ve özellikle Güney Asya musonlarının ortalama yağış miktarı ile artan sera gazı emisyonları arasında bir ilişki olduğuna dikkat çekiyor.
Paylaş
Yazar:
Karakartal Alev

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024