EmekManşet

Bakırköy Belediyesi işçileri eylemde: Sorunlarımız masada çözülsün

0

DİSK Genel-İş ve Bakırköy Belediyesi işçileri, yetki tespitine itiraz eden belediye yönetiminin toplu sözleşme yapmamak için süreci uzatmasına tepki gösterdi.

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eylem yapan işçiler anayasal hakları olan toplu sözleşmelerinin yapılmasını ve keyfi olarak işten atılan işçilerin geri alınmasını istedi.

Yapılan açıklamada “Bakırköy halkına hizmet eden 1.100 belediye emekçisi olarak tek isteğimiz, kurallı, güvenceli ve toplu sözleşmeli çalışmaktır” denildi.

Neler yaşandı?

Belediye yönetiminin 2018 Nisan ayından bu yana sırasıyla BYUAŞ, MAKRİKÖY ve BAK-PER olmak üzere şirket değişikliğine gitmesi üzerine DİSK Genel-İş toplu sözleşme imzalanması için Çalışma Bakanlığı’ndan yetki tespiti almıştı.

Belediye ise yetki tespitine itiraz etti ve 24 Mart günü gerçekleşen mahkemede de yönetim tekrar itiraz ederek davayı uzatma yoluna gitti.

Fotoğraf: Süreyya Doğan

‘Hakkını arayanlar ücretsiz izne çıkarıldı’

Belediyenin bununla kalmadığı belirtilen açıklamada “Kısa çalışma ödeneği ile esnek çalışma, maaş düşürme, yemek parasını beş liraya indirme, hakkını arayan işçileri ücretsiz izinle işten çıkarma ve sendikadan istifa baskısı ile zorla evrak imzalatma yapılmıştır” denildi.

İşçilerin hali hazırda çalışma şartlarının zorluğu, iş kıyafetleri ve soyunma yerlerinin olmaması, iş yükü, iş güvenliği, kuralsız, güvencesiz ve toplu sözleşmesiz çalışma durumları ile ilgili büyük sorunlar yaşadığı belirtilen açıklamada son uygulamaların koşulları iyice zorlaştırdığı belirtildi.

Fotoğraf: Süreyya Doğan

Talepler dile getirildi

Açıklamada Bakırköy Belediyesi’nin İstanbul’un 39 ilçesi arasındaki en büyük 14’üncü bütçeye sahip olduğu aktarıldı. Belediyenin yaklaşık 590 milyonluk bütçesi var.

Yıllar içerisinde 120 milyon lira olan personel giderinin 90 milyonun altına düşürüldüğünü iddia eden işçiler bu duruma tepki gösterdi. İşçiler taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Bakırköy işçilerinin anayasal hakkı olan toplu sözleşmeleri yapılsın
  • Keyfi olarak işten attığınız işçiler geri alınsın
  • Ücretlerinde kesinti yaptığınız işçilerin ücretleri eski haline getirilsin
  • İşçiler üzerinde yapılan baskılara tehditlere son verilsin
  • Sendikalı olma hakkımıza saygı gösterilsin
  • Sorunlarımız masada çözülsün

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.