GündemManşet

Bakanlık: Dersim’de imar yoksa baraj ve HES’leri mühürleyin

0

dersimDersim’de imar planları yapılmadığı iddiasıyla İl Özel İdaresi’ne şikayet edilen yapımı tamamlanan Tatar Barajı/HES ile inşa halindeki Sansa Regülatörü ve HES’le ilgili Bakanlık “İmar planı yoksa mühürleyin” dedi.

Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi avukatı Barış Yıldırım, yaptıkları araştırmalar sonucunda söz konusu baraj ve HES’lerin yapıldığı alanların imar planlarının olmadığını “haricen” öğrendiklerini belirtti.

Girişim bunun üzerine İl Özel İdaresi’ne bu konuyu sordu. İdare, imar planı olduğuna dair kendilerine bir yanıt vermedi. Tekrar başvuruları üzerine İl Özer İdaresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş istendiğini gelecek görüş doğrultusunda gerekli yasal işlemlerin yapılacağını belirtti.

Yıldırım: Hemen mühür vurulmalı

 Bakanlık 24 Ocak tarihli görüş yazısında şöyle diyor:

“(…)mülkiyeti kamuya veya özel ve tüzel kişi veya kuruluşlara ait alanlarda Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 59 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan üretim, enerji ve ulaşım gibi hizmetlere yönelik yapıların yapılabilmesi için öncelikle imar planlarının yapılması ve onaylanması gerekmektedir.

“(…)Tatar Barajı ve tesislerinin inşa edildiği alana ilişkin imar planı bulunmuyorsa … 3194 sayılı Kanunun 32 nci maddesi uyarınca mühürlenmesi … gerekmektedir.”

Bu cevabın imar planı olmadığına dair bir kanıt olduğunu söyleyen Yıldırım, İl Özel İdaresi’nin acilen bu baraj ve HES’lere mühür vurması gerektiğini söyledi.

Hatırlanacağı gibi Kastamonu İl Özel İdaresi Kastamonu’nun Cide İlçesindeki Loç Vadisi’nde yapımına başlanan Cide HES’in inşaatını bahsi geçen yapının İmar Planı bulunmadığı gerekçesiyle mühürleyerek durdurmuştu.

Tatar barajında balıklar telef olmuştu

Bingöl – Elazığ – Dersim sınırları içerisindeki Peri Vadisi’ne tamamlanmış ve inşaat halinde altı baraj ve dokuz HES projesi mevcut.

Dersim Mazgirt’e bağlı Elmalı Köyü yakınlarında yapımı tamamlanan Tatar Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde (HES) su tutulması nedeniyle baraj kapakları kapatılınca, geçtiğimiz haziran ayında Peri Çayı’nın 2 kilometrelik kısmında sular azalmıştı.

Su azalması nedeniyle nehirde yaşayan karabalık, sazan, aynalı sazan, küpeli, tahta balık, alabalık, kaya balığı, kum balığı ve turna balığı gibi binlerce balık telef olmuştu.

Bianet.org

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.