ManşetEkoloji

Bakan Pakdemirli: Yanan Ormanlar Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmeyecek

0

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, geçen yaz art arda çıkan orman yangınlarında kül olan alanların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilerek imara açılmasına ilişkin iddiaların yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesini cevapladı.

Turizm merkezlerinin tanımının yapıldığı 7334 sayılı Kanun’a göre ormanlık alanların turizm yatırımına açılamayacağını Pakdemirli, “Ormanlık alanlardaki tahsis talepleri 2634 sayılı Kanun’un 8’inci Maddesi gereğince değerlendirme yetkisi halen bakanlığımıza ait olup, bütün yetkinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçtiği gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

Bakan Pakdemirli, yanan ormanlık alanların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilerek imara açılmasının gerek Anayasa’da yer alan hükümler gerekse 6831 sayılı Orman Kanun’un ilgili maddeleri gereğince mümkün olmadığına da dikkat çekti.

‘Yanan alanlar imara açılmaz’

Güvercinlik Koyu’ndaki alana otel yapılacağı ile ilgili soruya da yanıt veren Bakan Pakdemirli, “Önergede bahsi geçen alan 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanun’u kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiş, saha ilgili bakanlık tarafından yatırımcıya tahsis edildikten sonra o bölgede orman yangını çıkmıştır. Anayasamızın 169’uncu maddesinde;  ‘Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir’ hükmü bulunmakta olup, yanan alanların tekrar ağaçlandırılarak orman oluşturulacağı hüküm altına alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Gürer’in sorusu üzerine amfibik uçak alımı ile ilgili çalışmaların Savunma Sanayi Başkanlığı ile birlikte yürütüldüğünü belirten Bakan, bu uçakların seri üretimde olan ve hemen teslim edilebilen araçlar olmadığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde, geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarından ders çıkarılması gerektiğini belirterek şunları söylemişti:

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.