Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antakya AFAD‘da Proje Alanları Koordinasyon Toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda İstanbul‘daki riskli yapılara da değindi.
İstanbul’da dönüşmesi gereken 1,5 milyon bağımsız bölümün olduğunu ve bunların acilen dönüşmesi gereken 300 bininin bir an önce dönüştürülmesine ilişkin sadece bakanlığın devam ettiği 94 bin bağımsız bölümden oluşan projeleri olduğunu belirten Kurum, “Riskli 1,5 milyon konutu dönüştüreceğimiz iki rezerv alanı var. İstanbul’da şehrin içindeki 1,5 milyon riskli konutu hem Anadolu hem Avrupa yakasında belirlediğimiz iki rezerv alana taşıyacağız” dedi.
Kentsel dönüşüm projelerine tüm deprem bölgelerinde devam edeceklerini vurgulayan Kurum, ulusal, mekânsal strateji planlarının tamamlandığını, bu plan çerçevesinde yeni lojistik güzergahlarıyla sanayi alanlarını da depreme karşı güçlendirecek adımları atacaklarını kaydetti: “Tüm bu çalışmaları 780 bin kilometrekare vatan toprağı içinde eş zamanlı yürüteceğiz.”
Rezerv alanı; kanun uyarınca yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının da uygun görüşü alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca belirlenen alanlar olarak tanımlıyor.
Ancak Bakan Kurum’un İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarındaki rezerv alanlar ifadeleriyle nereleri kast ettiği henüz netlik kazanmış değil.
İstanbul’da Eylül 2021’de deprem risklerinin azaltılmasına yönelik kentsel dönüşüm için yeni yerleşme (rezerv alanı) olarak seçilen ancak 2014 yılı başında iptal edilen rezerv alan ilçeleri ile onların 20 mahallesi, Kanal İstanbul güzergahı için en uygun alan olarak belirlenmişti.
2019 ve 2020 yıllarında da Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle Plan Değişikliği Açıklama Raporu‘nda yer alan rezerv alan, Kanal çevresindeki yapılması planlanan yapılaşma projelerine denk geliyor.
Rezerv plan, son olarak 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 1/2. Maddesi uyarınca 16.03 2021 tarihinde onaylanmıştı. Konuyla ilgili daha önce de iki kararname çıkarıldı.
Harita: 07.04.2020 tarih ve 105645 sayılı olur ile ilan edilen Rezerv Yapı Alan sınırı, İstanbul. Kaynak: Plan Değişikliği Açıklama Raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı.Kanal İstanbul projesi için yapılan beş farklı güzergah seçeneği çalışmaları sonucunda, Marmara Denizi kıyısı, Küçükçekmece Gölü, Sazlıdere Baraj Havzası, Sazlıbosna Köyü, Dursunköy‘ün doğusu, Baklalı Köyü, Terkos Gölü‘nün batısı ve Karadeniz kıyısı şeklinde oluşturulan alanın Kanal İstanbul Projesi için en uygun güzergâh olduğu belirlenmişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…