SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Bakan Koca: Anadolu’da birinci dalga devam ediyor

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Vakaların belli illerde yoğunlaşmış olduğunu söyleyen Koca, “Mevcut durum Türkiye ortalamasına ilişkin genel dağılımdan çok belli şehirlerdeki artışlardan kaynaklanıyor. Anadolu’daki illerimizde Eskişehir, Ankara, Kütahya, Sakarya gibi daha tamamlamadığını ve devam ettiğini görüyoruz. Anadolu’da birinci dalga hâlâ devam ediyor” dedi. 

Sağlık Bakanı’nın açıklamalarından öne çıkanlar özetle şöyle:  

  •  Yeni vaka sayılarımız bin seviyelerinde. Diyarbakır, Konya, Adana Gaziantep başta olmak üzere bazı yerlerde hastalık pik seviyesine ulaşıyor. Mevcut durum Türkiye ortalamasına ilişkin genel dağılımdan çok belli şehirlerdeki artışlardan kaynaklanıyor.
  • Hastalığın tırmandığı ülkeler sonbahar için karamsar, biz de bunu hesaba katmalıyız. Mücadelede yerimizi koruyalım, terk etmişsek yerimizi yeniden alalım. 83 milyon bir olalım. 
  • İstanbul‘un piki tamamladığını giderek aşağı düştüğünü görüyoruz. Ama Anadolu’daki illerimizi. Eskişehir, Ankara, Kütahya, Sakarya gibi daha tamamlamadığını ve devam ettiğini görüyoruz.
  • İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir illerimizde 5. haftada piki yaptığımızı görüyoruz. Anadolu’daki illerimizde ise 14. haftada Hakkari, Kütahya, 16. haftada Bursa, Van, 17. haftada Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa, Afyon‘un pik olduğunu görüyoruz. Anadolu’da birinci dalga devam ediyor.
  • Bugüne kadar 1 milyon 364 binden fazla insanı taradık. Ortalama filyasyon süremiz ortalama 48 saatken son günlerde 12’ye indi.
  • Ortalama yoğun bakımda kalış süremiz de giderek düşüyor. Yatış süresi 21 22 günden, 3 günlere kadar indiğini, yoğun bakım sürelerinin 18-20 günden 2 günlere indiğini gösteren bir tablo.
  • Son 3 gün ortalamasıyla en çok vakanın görüldüğü 7 il: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa.
  • Son 3 gün ortalamasıyla en az vaka görülen iller: Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik. 

Bayramda il bazında kısıtlamalar gelebilir

  • Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi ancak bayram için il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebilir.
  • 31 Ağustos; okulların açılacağı bir takvim belirtilmesi gerektiği için açıklandı. Salgının seyrine göre online, uzaktan erişim önerilebilir. Karar, bakanlar kurulunun alacağı bir karar. Salgının seyrinde farklılık olmazsa açılmış olur.
  • Aşıyla ilgili hayvan çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar süreç başarılı seyretti. Klinik çalışmalardaki sonuçlar önemli olacak. O da 3-4 ay sürer.
  • Yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranını salgının ilk döneminde yüzde 62’yi geçmemişti. Şimdi yüzde 59-61 oranında ama şu dönemde acil olmayan hastaları da 1 Haziran’dan itibaren kabul ediyoruz

22 ölüm, 1.042 yeni vaka

Bakan Koca, basın açıklamasında son verileri de paylaştı. Buna göre son 24 saatte 22 kişi daha koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti, 1.041 yeni vaka tespit edildi. Böylece toplam ölüm sayısı 5 bin 282’ye, vaka sayısı 208 bin 838’e yükseldi.

Bakan Koca’nın paylaşımı şöyle: 

Bazı büyük kentlerde en yüksek haftalık vaka sayıları salgının 5. haftasında görülmüştü. Tedbirlerle bunu düşüşler izledi. 13 ilimizde en yüksek haftalık vaka sayılarına son 1 ay içinde veya yeni ulaşılmaktadır. Yeni vakalar belli illerde yoğunlaşmaktadır.”

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.