EkolojiKentManşet

Bakan Ersoy: Çeşme’ye kanal yok, bölgeyi Cannes gibi yapacağız

0

‘Türk Mutfağı Yılı’ etkinlikleri kapsamında Hatay’ı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme ve Galataport ile ilgili “vizyon” planlarını anlattı.

Hürriyet’in aktardığına göre, ‘Kanal Çeşme’ iddialarına cevap veren Ersoy, “Bunu basından ve sosyal medyadan öğrendim. Gücü olan bir grup değil. Muhtemelen çizip, kapı kapı dolaşmışlar. Devletle alakası olmayan bir proje ve kesinlikle yanlış… Hiçbir zaman aklımıza kanal gelmedi, gelmez de… Ege’nin cazibesini artırmak için Çeşme ve Didim’i merkez olarak belirledik. Antalya’ya 40 defa gelen yabancılar var. Eğer farklı alternatifler sunmazsak, bir süre sonra onları kaybedeceğiz. Bu sebeple Çeşme’yi Cannes gibi yapacağız” diye konuştu.

25 Ocak’ta Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çeşme’de bazı parsellerle ilgili acil kamulaştırma kararı alınmıştı. Ardından da Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’un ‘Kanal Çeşme’ projesi iddiaları gündeme gelmişti. 

‘Denize sıfır oteller görmeyeceksiniz’

“Hem Hazine arazilerini hem de kamulaştıracağımız alanları değerlendirerek, genel kullanıma açık, uzun bir sahil bandı yapacağız” diyen Bakan Ersoy, “Toplam 9 bin 574 hektarlık çalışma alanımız var. Bunun 8 bin 946 hektarı kamu alanı. Proje Alaçatı’da başlıyor, Urla’ya kadar gidiyor. Burada denize sıfır oteller görmeyeceksiniz Antalya’daki gibi… Otellerle kıyı arasından yol geçecek. Cannes gibi düşünün. Ege Bölgesi’nde sezon kısadır. Biz 12 aylık turizme uygun hale getireceğiz burayı” şeklinde konuştu.

’20 golf sahası, oteller, müze, kongre ve fuar alanları’

Ersoy bölgede yapmayı planladıkları yapılaşmayı şöyle anlattı:

“Nitelikli spor tesisleri yapılacak. 20 golf sahası, turnuvaların yapılmasına uygun spor alanları, seyircili sahalar olacak. Termal su var, onu da otellere vereceğiz. Kışın da turistin gelmesini sağlayacağız. Geniş kitleler için kongre ve fuar etkinliklerini buraya çekeceğiz. Ege’nin en büyük müzesini Çeşme’de inşa edeceğiz. Ayrıca lavanta bahçeleri gibi tabiat turizmi alanımız olacak. Bisiklet parkurları yapacağız. Bisiklet turizminin pazarı Avrupa’da 44 milyar dolar ama en iyi rotalar Türkiye’de. Bütün Ege’yi kapsayacak bir bisiklet rotamız olacak.” .

Çeşme bölgesindeki acil kamulaştırma alanları.

Stüdyolar, platolar…

Bölgedeki işlenmiş tarım alanlarına dokunmayacaklarını, buraları “agroturizm” alanı olarak değerlendireceklerini söyleyen Bakan, planladıkları Tema Parkı’nı da şöyle anlattı: “Stüdyolar, platolar oluşturacağız. Oyuncular kalmaktan keyif duyacak. Buranın iç sektör tarafından da desteklenmesi lazım. Sadece yabancı filmleri çekerek kâr etme şansı yok. Çok cazip bir merkez olacak. Dünyadaki vergi avantajları neyse, buraya aktarmak istiyoruz. Böyle bir film stüdyosu ile burayı desteklemek istiyoruz.”

Ersoy, proje hakkında bilgilendirmek için STK’ler ve Çeşme Belediyesi’ni önümüzdeki hafta toplantıya çağırdıklarını kaydetti, “Sonra uluslararası ve yerli konsorsiyumla oluşan mimari grupla, projenin yapılması için anlaşmanız gerekiyor. Birkaç grubu yarışmaya sokacaksınız, kazananla anlaşacaksınız. Bunlar bittikten sonra lansman yapıp, ihaleye çıkabiliriz” diye konuştu. Mehmet Nuri Ersoy, projenin 15-20 milyar dolarlık bir yatırımı Türkiye’ye çekeceğini, yıllık 3-4 milyar dolar arasında da işletme geliri öngördüklerini belirtti: “Hedefimiz; yıl sonuna kadar yüzde 2’lik kamulaştırma kısımlarını bitirip, firmayı belirleyip, 2021’in üçüncü çeyreği sonuna kadar bütün bu projeyi yapıp, son çeyreğinde de yatırımcıları çağırmak. 2022-2023 gibi de bu proje devreye girer. Bunu Didim’e de yapmak istiyoruz.”

‘Galata Kulesi’nin işletmesini devralacağız’

İstanbul Galataport’la ilgili de konuşan Ersoy, Nisan’da ilk geminin yanaşacağını bildirdi. Ersoy, Galata Kulesi’nin işletmesini de devralacaklarını, meydanı doğal akışına getirip amfitiyatro yapacaklarını söyledi. Bakan, Atlas Pasajı ve sinemasıyla ilgili bir çalışma başlattıklarını da anımsattı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.