DünyaManşet

Bahar “İşgal”e yaradı

0

2011 sonbaharında New York şehrinin ünlü Wall Street Caddesi’nde başlayarak kısa sürede tüm dünyaya yayılan şenlikli ve sosyal adaletçi “İşgal” (Occupy) hareketi, baharın gelmesiyle birlikte tüm polis şiddetine ve engellemelere rağmen güçlenerek devam ediyor. Siyasi otorite ve polisin de uyguladığı şiddet artarak devam ediyor. Biz de “İşgal”den güncel videoları, fotoğrafları ve son durumu paylaşıyoruz.


Kasım’da kamp yaptıkları bölgeden kovulan Wall Street’i İsgal Et (Occupy Wall Street) hareketi şimdi bahar taarruzu çağrısı yapıyor. Geçtiğimiz hafta sonu onlarca gösterici, hareketin altıncı ayını kutlamak için bir araya geldikleri Zucotti Parkında gözaltına alınmıştı.

New York’ta başlayan ‘Wall Street’i İşgal Et’ gösterileri buradan tüm dünyaya yayıldı ve ekonomik adaletsizliğin sebeplerine dikkat çekmeye çalıştı. Yine de göstericiler hala ortak bir yol haritaları olmadığı ve somut çözümler sunmadıkları şeklinde eleştirilere maruz kalıyor.

İşgal hareketinden ne öğrendik ve bunun devamı gelir mi?

“Polis Zucotti parkını bir sebep göstermeksizin boşalttı ve gazetecilerin bölgeye girmesine izin vermedi. Değişen bir şey yok’’ jasoncherkis

Bu hafta sonu Zucotti parkına gelen göstericiler New York polisinin hızlı müdahalesi ile karsılaştı. Bu bağlantıdan Democracy Now (Demokrasi, Şimdi!) grubunun müdahale ile ilgili haberine ulaşabilirsiniz.

Bu video hareketin altıncı ayini kutlamak için Zucotti parkına gelen göstericilere polisin yaptığı müdahaleyi gösteriyor.

‘New York polisi az önce açıklama yaptı: Brookfield parkı temizlemek durumunda ve Liberty Plaza resmi olarak kapalı.’’

NY şehri polisinin kelepçelediği göstericilerden biri kriz geçiriyor.

Kış boyunca işgalciler küçük çaplı protestolara odaklandı, bunlardan bir tanesi evlere gelen hacizleri protesto etmek için Amerika Bankası’nın içine bir oturma odası kurmaktı.

Bu gösteri daha sonra polis tarafından dağıtıldı.

Başka bir Ulusal Eylem Günü de ‘Evlerimizi İşgal Edelim’ grubunu desteklemek içindi. Grup hacizler yüzünden evlerini kaybetme tehlikesi yasayan vatandaşlara destek oluyor.

İşgal hareketi son aylarda parasal sorunlarla karşılaştı. Bu da kendilerini destekleyen bazı ilerici zengin insanların harekete kaynak oluşturmak için çözümler aramasına neden oldu. ‘Hareketin Kaynağı Grubu’nun başında Ben ve Jerry’sin sahibi Ben Cohen var ve grup işgal hareketi için şimdiye kadar üç yüz bin dolar toplamış durumda.

Hareketin önde gelen isimlerinden bazıları, yazdıkları açık mektupla hareketten ayrıldıklarını duyurdu. Bunun başlıca sebebi hareketin içindeki bazı grupların diğerlerine baskın çıkmaya başlamasıydı. “Yüzde 99 adına konuşmaları için birkaç kişi seçmek, işgal hareketinin ruhuna aykırı….işgal hareketinin asla çiğnenemez dediğimiz çok az kuralı var ve bunlardan en önemlisi ‘bizim adımıza konuşma’ ilkesi’

İşgalciler 1 Mayıs’ta herkesi genel greve çağırıyor. Geleneksel anlamda isçilerin dayanışma günü olan 1 Mayıs, son yıllarda büyük çapta gösterilere sahne oldu.

Wall Street’I işgal hareketi, 1 Mayıs gösterilerine katılmak isteyen aktivistler için düzenli Cuma eğitimleri vermeye başladı.

Planlanan diğer bir protesto eylemi, NATO liderleri toplantısı ile ayni güne denk gelen G8 Chicago zirvesine karşıydı. Bu iki olayın toplamda on bin kişi tarafından protesto edilmesi bekleniyordu.

Fakat Beyaz Saray bir açıklama yapmaksızın, zirvenin yerini Camp David olarak değiştirdi.

Wall Street’I işgal et hareketi üzerine çekilmiş ortak yapım bir film; hareketin ilk aylarını belgeliyor.

99 Percent: The Occupy Wall Street Collaborative Film trailer from 99PercentFilm on Vimeo.

(Yeşil Gazete, AlJazeera)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.