Kategoriler: EkolojiManşetYerel

Ayvalık’taki demir tesisinin yarattığı kirlilik 40 keçinin ölmesine neden oldu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, bir demir zenginleştirme tesisine ait pasa yığınlarının kuvvetli yağış ve şiddetli rüzgârlar nedeniyle çökmesi sonucunda ortaya çıkan çevre kirliliği bir merada otlayan yaklaşık 40 keçinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

Medya Ayvalık’tan Hüsnü Evren ve Suat Salgın’ın haberine göre 150 hane 375 nüfuslu mahallede Bilfer tesisinin maden atıkları dereye, oradan bölgenin sulama ihtiyacını karşılayan Madra Barajı’na, oradan da denize ulaşıyor. Aynı zamanda yer altı varlıkları da zarar görüyor.

Firma hakkında suç duyurusu

Geçtiğimiz ayda pasa yığınları, bölgedeki ekili alanları sulayan Madra Barajı’nı besleyen Dedetepe Deresi’ne çökmüştü. İçinde arsenik ve benzeri insan sağlığına zararlı olan kimyasal atıkların bulunduğu pasa tepeleri yığınlarının çökmesi çevreye büyük bir zarar vermişti.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ve Ayvalık Kent Konseyi bölgede incelemelerde bulunmuş ve firma hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Yavru keçiler biberonla besleniyor

Geçimlerini küçükbaş hayvancılıkla sağlamaya çalışan köy sakinlerinden Fatih ve Hüseyin Kocakanat isimli kardeşler, tesise çok yakın bir noktada olan meralarında besledikleri Maltız cinsi keçilerinin bu çevre kirliliği yüzünden can verdiğini söyledi.

Yeni doğum yapmış keçilerin ölmesinin ardından yavru oğlakları elinde kalan Kocakanat kardeşler ise marketten satın aldıkları paket sütlerle bu oğlakları beslemeye çalışıyor.

‘Tek geçim kaynağımızdı’

Gazetecilere açıklama yapan Fatih Kocakanat, “Yaklaşık 80 baş maltız keçimiz vardı. Son günlerde keçiler her gün beşer onar ölmeye başladı. Bu tesisin pasalarının çöktüğü derenin içinde birçok keçimiz öldü. Sebebinin deredeki arsenik olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Pandemiden dolayı halihazırda ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduklarını belirten Kocakanat, “Üç aile bu işten kazanç sağlama çalışıyorduk. Tek geçim kaynağımız da heba oldu. Şu anda karşılaştığımız manzara tam bir katliam gibi” ifadelerini kullandı.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi