TürkiyeManşet

AYM’den uyarı: Kararların uygulanmaması anayasayı işlevsiz hale getirir

0

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan “Anayasa hükümleri yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını bağlayan üstün hukuk kurallarıdır” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen İrfan Fidan‘ın Ant İçme Töreni’nde konuşan Arslan, yerel mahkemelerin AYM kararlarına direnmesiyle ilgili konuştu, Arslan “Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, anayasayı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir” uyarısında bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu‘na ilişkin ikinci hak ihlali kararına uyulurken, HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala kararları ise halen yerine getirilmiş değil.

İrfan Fidan için tören

İrfan Fidan için düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı  Erdoğan ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop da katıldı.

Arslan, törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi ihlal tespit ettiğinde; ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmetmektedir. Esasen bu durum, mahkemenin takdiri ve tercihine bağlı bir mesele olmayıp, kanundan ve bireysel başvurunun doğasından kaynaklanan bir zorunluluktur. Bu aşamada, ilgili kurumlara düşen görev ise ihlali ortadan kaldırmak ve benzeri ihlallerin önlenmesini sağlamak için gerekenleri yapmaktır. Bu kapsamda kural olarak mümkün olduğunca durumun eski hale getirilmesi, başka bir ifadeyle ihlalden önceki duruma dönülmesi sağlanmalıdır.” 

Arslan’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen İrfan Fidan yemin ederek, resmen Anayasa Mahkemesi üyesi oldu.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.