İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

AYM’den ‘erişim engelleri’ için hak ihlali kararı

0

Anayasa Mahkemesi, (AYM), Sulh Ceza Hakimlerinin verdiği erişim engeli kararlarından dokuzu hakkında, basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönünde karar verdi.

Başvurularda tazminata hükmeden AYM ayrıca yeni hak ihlallerinin yaşanmaması için yasa değişikliği yapılmasını istedi.

Bunun için de Meclis’e de bir yıllık süre tanıdı. Bu süre içinde yeni yasal düzenleme yapılmazsa Yüksek Mahkeme,  tüm benzer başvurular için hak ihlali kararı verecek.

500 dosya daha var

Habertürk‘ten Fevzi Çakır‘ın aktardığına göre,  AYM  dokuz başvuru üzerinden önemli bir pilot karara imza attı. Sulh Ceza Hakimlerince pek çok habere ilişkin verilen erişim engeli kararlarının ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmeden kararların birer örneği, ihlallerin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere ilgili sulh ceza hakimliklerine gönderildi. Ayrıca başvuruculara 8 biner TL tazminat ödenmesine de hükmedildi.

Kararda mahkeme önünde benzer pek çok başvurunun bulunduğuna da dikkat çekilerek, bu dosyaların hepsinde ihlal kararı verilerek, erişim engellerinin kaldırılmasının sağlanabileceği ancak bu durumun yeni ihlallerin önüne geçmeyeceğini belirtildi; yeni hak ihlallerinin yaşanmaması için erişim engeli kararlarının dayanağı olan yasada değişiklik yapılması gerektiği vurguladı.

Bu nedenle kararın bir örneğinin Meclis ve Adalet Bakanlığı’na da gönderilmesini kararlaştırdı.

Meclis’te gereken düzenlemenin yapılması için benzer başvuruların görüşmesi bir yıl süreyle ertelenecek.  AYM önünde hali hazırda 500 dolayında “erişim engeli” konulu bireysel başvuru dosyası olduğu düşünülüyor.

Yeni düzenleme için öneriler

Kararda,, yapılacak yeni düzenlemenin çerçevesi de çizildi. Buna göre; erişim engeli usulünün kapsamı hukuki ve yeterli açıklıkta olmalı. Erişim engeli için acil toplumsal ihtiyaç zorunluluğu getirilmeli. Kamu makamların müdahale sınırı ortaya konulmalı. Keyfi uygulamalara yol açmayacak güvenceler oluşturulmalı.

Erişim engelli kararları istinaf ve temyiz denetimine açılmalı. Sulh ceza hakimlikleri erişim engeli kararlarına son çare olarak başvurmalı.

You may also like

Comments

Comments are closed.