AYM’den Büyükada davasında bir ‘haksız tutukluluk’ kararı daha

Anayasa Mahkemesi, Büyükada Davasında yargılanan hak savunucusu, eski Uluslararası Af Örgütü Direktörü İdil Eser’in başvurusunu karar bağladı.

AYM, tutuklu yargılanmış olan Eser’in başvurusunda, “Tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine” ve Eser’e 40 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Eser’in avukatı Benan Molu karara ilişkin sosyal medya hesabından “İdil Eser’in Af Örgütü ve insan hakları faaliyetleri nedeniyle Büyükada davasında tutuklu yargılanmasıyla ilgili başvurumuzda ihlal kararı verdi. Dava Yargıtay’da, karara göre hiç tutuklanmamalıydı ve şimdi beraat etmeli” açıklaması yaptı.

İdil Eser 5 Temmuz 2017’de gözaltına alınmış, 18 Temmuz 2017’de tutuklanmıştı. Yedi hak savunucusuyla birlikte 25 Ekim 2017’deki duruşmada tahliye edilmişti.

Büyükada Davası’nda yargılanan hak savunucusu Özlem Dalkıran’ın başvurusu da aynı şekilde sonuçlanmıştı.

Büyükada davasında ne olmuştu?

İnsan hakları örgütlerinden 10 temsilcinin atölye çalışması yapmak üzere toplandıkları Büyükada’da, otele baskın düzenleyen polis, söz konusu kişileri gözaltına almış, İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi) ve Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” (TCK 220/6), “silahlı terör örgütüne üyelik” (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

İddianameye Haziran 2017’den beri tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da daha sonra eklendi.

Bütün sanıkların ortalama bir yıllık bir tutukluluk süresinden sonra tahliye edildikleri davanın 3 Temmuz’daki son duruşmada, Taner Kılıç’a 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran’a 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi. Dosya Yargıtay incelemesinde.