EnerjiManşetTürkiye

AYM Nükleer Düzenleme Kurumu’nun KHK’sini iptal etti: Karar olumlu ama verilen bir yıllık süre sorunlu

0

Anayasa Mahkemesi, 702 sayılı Nükleer Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin tümünün anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.

Ancak, Anayasa Mahkemesi iptal hükümlerinin, kararın Resmi Gazete‘de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe gireceğini belirtti.

Kanun Hükmünde Kararname‘nin (KHK) iptal edilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını Yeşil Gazete‘ye değerlendiren Avukat Arif Ali Cangı, Nükleer Düzenleme Kurumu’yla (NDK) ilgili çıkarılan KHK’nin iptal edilmesinin olumlu olduğunu, ancak bir sene sonra yürürlüğe girecek olmasının sorun teşkil ettiğini kaydetti.

‘KHK düzenlenemeyecek bir konu’

Cangı, bu KHK’nin çevre ve insan sağlığını doğrudan etkilediği için düzenlenemeyeceğini söyledi:

Anayasa Mahkemesi diyor ki, KHK’lerin düzenlenmesine ilişkin sınırlamalar var. Anayasanın 91. maddesinde her konu hakkında KHK düzenlenemez diyor. Çevre, insan sağlığı ve nükleer enerji ve yayılmasının korunan yarar, temel, ilke, esaslar konusunda KHK düzenlenemeyecek konulardandır.

Aslında doğrudan doğruya KHK düzenlenemeyecek konu olması itibariyle esasına girmeden iptal kararı veriliyor.”

Arif Ali Cangı, KHK’nin hayata geçmesi durumunda Cumhurbaşkanı’nın tek elden nükleer santrallere, atıklara, tesislere ilişkin her türlü kararı verme ve verdirme yetkisine sahip olacağına dikkat çekti.

‘Mahkemenin kararı iyi ama olumsuz bir yanı var’

Avukat Cangı, Anayasa Mahkemesi tarafından alınan bu kararın olumlu olduğunu ama bir yıllık ertelemenin ciddi bir hukuksal güvensizlik ortaya çıkardığından bahsetti:

Anayasa Mahkemesi’nin kararı geç de olsa iyi ama bir olumsuz yanı var. Anayasa mahkemesi bir yasal boşluk oluşacağı gerekçesiyle kararın yürütülmesini  bir yıl sonraya erteliyor.

Anayasaya aykırı olduğu ortaya çıkmış bir KHK’den bahsediliyor. Nükleer Düzenleme Kurumu’nun Türkiye’deki nükleer işlere ilişkin her türlü kararından bu kurum yetkili.

Bir yıl sonra yürürlüğe girmesini öngörüyorsunuz. Hukuki dayanağı olmayan bir kurumun bir yıl boyunca Türkiye’deki nükleere ilişkin konulara karar verme yetkisi var demektir. Bunun hukuk devleti ilkesiyle anlatabilecek bir yanı yoktur.

Bir de nükleer gibi insan yaşamı ve diğer canlı yaşamı için ciddi risk oluşturan bir konuda böyle bir süre tanınması ciddi bir hukuksal güvensizlik ortaya çıkartıyor.”

Arif Ali Cangı, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen bu sürenin yanlış olduğunu belirtip, “Danıştay’ın vermiş olduğu, özellikle anayasa mahkemesinin kararlarının geriye yürümezlik ilkesinin bazı istisnaları olduğuna yönelik kararlar var. Her konu, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının geriye yürümezlik ilkesinde uygulanmaz” dedi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.