ManşetTürkiye

AYM karar verdi: HDP’nin hazine yardımına bloke koyuldu

0

Mevzuata göre HDP’ye bu sene 179 milyonu 10 Ocak’a kadar olmak üzere 539 milyon TL Hazine yardımı yapılacaktı.

Karar oy çokluğuyla

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin temelli kapatılması istemli davada, “terör örgütü ile organik bağının devam ettiği, Hazine kaynaklarının terör örgütüne aktarıldığı” gerekçesiyle partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulmasını istemişti.

Şahin’in bu istemini görüşen Yüksek Mahkeme davanın bu aşamasında, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini kabul ederek HDP’nin hazine yardımı hesabına geçici olarak bloke konulmasına karar verdi.

Kararın 7 üyeye karşı 8 üyenin oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.

HDP:  Demokrasi açısından büyük hayal kırıklığı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, kararın sadece kendileri açısından değil, Türkiye’nin demokrasisi açısından büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti. Tiryaki, seçimlere çok daha büyük bir motivasyonla hazırlanacaklarını söyledi.

Süreç nasıl işleyecek?

Bundan sonra gerekçeler HDP’ye gönderilecek, partinin buna ilişkin cevabının ardından karar, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından tekrar ele alınacak. Heyet, gelecek cevabın ardından kararın kaldırılmasına veya tedbir hükmünün devamına karar verebilecek.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun kısa kararının da gün içinde yazılması bekleniyor.

HDP’nin kapatılması istemli davada ceza yargılaması davası prosedürü işleniyor. HDP’nin iddianameye ve ek delillere karşı savunmalarını sunmasının ardından, Bekir Şahin’in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti. Başsavcı Şahin’in 10 Ocak 2023’teki sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.