AYM, isim değişikliği reddedilen trans kadın için ‘özel hayata saygı ihlali’ kararı verdi

AYM, trans kadının isim değişikliği davasının mahkeme tarafından 'cinsiyet değişikliği ameliyatı olmadığı, kadın ismi alırsa toplumda yanlış algılar oluşabileceği' gerekçesiyle reddetmesinin özel hayata saygı hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

AYM, Ankara 12’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin trans kadının isim değişikliği davasını, “cinsiyet değişikliği ameliyatı olmadığı, kadın ismi alırsa toplumda yanlış algılar oluşabileceği” gerekçesiyle reddetmesinin özel hayata saygı hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

‘Devlet isim değişikliği sağlamakla yükümlü’

KAOS GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre AYM, kararın gerekçesinde isim hakkının bireyin yaşamıyla özdeşleşen ve kişiliğinin ayrılmaz bir unsuru haline gelen bir hak olduğunu; kişinin özel hayatının bir unsuru olduğunu belirtti.

Kişinin ismini değiştirmesine kamu düzenini bozmadığı sürece devletin imkan tanımasının pozitif yükümlülüğü olduğunu da vurgulayan kararda, isim değişikliği talebinin Medeni Kanun 40’ıncı maddesinde düzenlenen “cinsiyet değişikliği” şartları ile ilgisi olmadığı da belirtildi.

Anayasa’ya aykırı

AYM, isim değişikliği ile ilgisi olmayan Medeni Kanun’un, davayı red gerekçesi olarak gösterilemeyeceğini, başvurucu isim değişikliği talebini gerekçelendirmişken mahkemenin reddine gerekçe olarak somut ve yeterli sebep sunamadığını da vurguladı. İsim değişikliği talebini reddeden mahkemenin Anayasa’ya aykırı bir karar verdiğine dikkat çekti.

AYM üyesi Engin Yıldırım bu karara ek gerekçeyle katılırken, Recai Akyel ve Selahaddin Menteş karşı oy kullandı.

‘Ayrımcılık yasağı da ihlal edildi’

Engin Yıldırım ek gerekçesinde özel hayata saygının yanı sıra başvurucunun trans kimliği dolayısıyla ayrımcılık yasağının da ihlal edildiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi kararlarını ve Yogyakarta İlkeleri’ni hatırlatan Yıldırım; başvurucunun cinsiyet kimliği sebebiyle farklı muameleye uğradığını, “ilk derece mahkemesinin kararı sonucu kendisini ruhen ve duygusal olarak ait hissetmediği bir cinsiyetin kimliğine ait ismi hukuken taşımak zorunda bırakıldığını” belirtti.

Transfobik karşı oy

Recai Akyel ve Selahaddin Menteş ise transfobik karşıoylarında, “salt bir isim değişikliği talebi olmadığı, cinsiyet değişikliği ameliyatı olmadan kadın ismi almak istediği, maddi gerçeklik ile resmi kayıtlar arasında uyum olması gerektiği ve kamu düzeni” iddialarıyla ilk derece mahkemesinin kararının Anayasa’ya uygun olduğunu öne sürdü.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çayırhan Termik Santrali satışa çıkıyor

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 2000'de Ciner'e 20 yıllığına devredilen Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali için tüm arazileri ve maden sahaları ile ihaleye çıktı.

Grönland’daki mega tsunaminin ardından Dünya 9 gün boyunca ‘titreşti’

Bilim insanları, Grönland'da meydana gelen heyelanın küresel ısınmanın etkisini gösteren benzeri görülmemiş bir sismik olaya neden olduğunu söylüyor.

Clooney Vakfı’nın aralarında olduğu uluslararası kuruluşlar, Kavala davasına müdahil oluyor

AİHM'de ikinci kez başlayan yargı sürecine çok sayıda ulusal ve uluslararası hak örgütü müdahil oluyor. Avrupa Komisyonu da 17-19 Eylül'de dosyayı inceleyip yeni bir karar alacak.

Büyük şirketlere yönelik iklim odaklı davaların sayısı artıyor

Topluluklar, eyaletler ve savunuculuk grupları fosil yakıt şirketlerinin iklim krizindeki rollerinden dolayı sorumlu tutulmaları için baskı yapıyor.

Güneş ve rüzgar AB’de ilk kez fosil yakıtları geride bıraktı

Avrupa Komisyonu Enerji Komiseri Simson, 'AB artık iklim nötrlüğü hedefini karşılamak ve sektörün rekabetçi kalmasını sağlamak için iyi bir donanıma sahip' dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR