AYM, Cumhurbaşkanı kararıyla üniversitelerde kadro düzenlemesi kararnamesini iptal etti

AYM'nin kararında Cumhurbaşkanı'nın yetkisinin sınırsız olmadığına vurgu yapılarak, Anayasa'da kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılmayacağının hüküm altına alındığı belirtildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), doktor öğretim üyesi, doçent, profesör ve araştırma görevlisi unvanlı akademisyen personel kadrolarının iptaline veya ihdasına ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  27 Temmuz 2020’de “Yükseköğretim Kurumlarına Kadro İhdas Edilmesinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin ilgili bölümlerine eklenmesinin” Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Başvuru dilekçesinde, “Kuralın yetki yönünden cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin sınırlarını aştığı, doktor öğretim üyesi, doçent, profesör ve araştırma görevlisi unvanlı akademisyen personele ilişkin bu kadroların iptaline veya ihdasına ilişkin hükümlerin kanunla düzenlenmesi gerektiği” belirtildi.

Başvuruyu değerlendiren AYM, kararnamenin ilgili kısmının anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline hükmetti.

‘Kararname yetkisi sınırsız değil’

Mahkemenin kararında, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisinin sınırsız olmadığı, yürütme yetkisine ilişkin konular dışında ise cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleme yapılmasının mümkün olmadığı vurgulandı.

Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılmayacağının hüküm altına alındığı belirtildi.

‘Düzenleme kanunla yapılmalı’

Yüksek Mahkeme’nin kararında üniversitelerin bilimsel çalışmaların yapıldığı ve bilimin öğretildiği kurum olarak nitelendirildiği, ayrıca bilimsel ve idari özerkliğe sahip kılınarak, diğer kamu kurumlarından farklı değerlendirildiği ifade edildi.

AYM, yükseköğretim kurumlarının kuruluş ve organları, işleyişleri ve bunların seçimleri, görev, yetki ve sorumlulukları ile öğretim elemanlarının görevleri, unvanları, atama, yükselme ve emeklilikleri, disiplin ile ceza işleri, özlük hakları gibi hususların da kanunla düzenleneceğini kaydetti.

İptale ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandıktan dokuz ay sonra yürürlüğe girecek

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR