Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, CHP’nin, yeni infaz yasasının “şekil yönünden” iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddetti.
CHP, cezaevlerinden yaklaşık 90 bin kişinin tahliye edilmesini sağlayan infaz düzenlemesine ilişkin 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un “şekil bakımından iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına” karar verilmesini istemişti.
İnfaz yasasının bazı maddelerinin “af” sonucu doğurduğunu savunan CHP, “TBMM’de Anayasa’nın öngördüğü beşte üç çoğunluğa ilişkin usul şartı yerine getirilmediği için düzenlemenin şekil yönünden iptali”ni talep etmişti.
Oy çokluğuyla reddedildi
AA’da yer alan habere göre Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, gündem toplantısında, başvuruyu esastan görüşerek karara bağladı. Genel Kurul, infaz yasasıyla ilgili “şekil yönünden” yapılan başvuruyu yedi üyenin karşı oyuna karşı dokuz üyenin oy çokluğuyla reddetti.
Anayasa Mahkemesi üyelerinden yedisi düzenlemenin “af kapsamında olduğu” yönünde görüş bildirdi. Çoğunluğu oluşturan dokuz üye ise düzenlemeyi “af değil, infaz düzenlemesi” olarak kabul etti.

İkinci başvuru esastan görüşülecek
CHP, bu başvurunun ardından infaz yasasının tümü ya da 14 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle ikinci bir başvuru daha yapmıştı.
Bu başvurunun ilk incelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşecek.
İnfaz yasasına tepkiler
AKP’nin, MHP’nin önerileri doğrultusunda hazırladığı İnfaz Paketi, altı gün süren görüşmeler sonunda, 330 milletvekilinin katıldığı oylamada, 51 ret oyuna karşılık, 279 kabul oyuyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.
Pakette öldürme, cinsel taciz gibi suçlarda ceza indirimi devreye girerken siyasi suçlarda herhangi bir indirim uygulanmamıştı. Kanundan yararlanan yaklaşık 90 bin tutuklu ve hükümlü tahliye edilmişti.