ManşetTürkiyeUncategorized

AYM Başkanı’ndan Kavala yorumu: Gezi’ye katılmak tek başına suç teşkil etmez

0

Osman Kavala’nın AYM başvurusunun reddedilmesi sonrası açıklanan gerekçeli kararda, karara muhalefet eden Başkan Zühtü Aslan delillerin yetersizliğine vurgu yaptı, ‘Gezi olaylarına katılmak ve desteklemek tek başına suç olarak kabul edilemez’ dedi.

Tutuklu işinsanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala’nın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvurusunun reddedilmesi sonrasında açıklanan gerekçeli kararda, karara muhalefet eden AYM Başkanı Zühtü Arslan, “Başvurucunun Gezi olaylarına katılmış ve bu olayları desteklemiş olmasının tek başına bir suç işlediğinin belirtisi olarak kabul edilmesi mümkün değildir” dedi. 22 Mayıs tarihinde reddedilen Kavala’nın başvurusuna AYM başkanı ve iki başkan vekili dahil beş üye itiraz etti. Arslan, Kavala’nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle çoğunluğun görüşüne katılmadı.

Euronews’in haberine göre, Arslan, Gezi Parkı olaylarının iki farklı şekilde yorumlandığına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Bazıları eylemleri çevreci duyarlılıkla başlayan ve daha sonra bir çok alanda hükümet politikalarını kitlesel eleştiriye dönüşen gösteriler olarak nitelendirirken toplumun bir kesimi de yerleri değiştirilen ağaçlar bahane edilerek başlatılan hükümete karşı yurt dışı destekli bir kalkışma olarak değerlendirmiştir. Anayasa Mahkemesinin görevi bu nitelendirmelerden birini kabul etmek değildir.”

Arslan şu görüşleri savundu:

  • Kavala’nın 15 Temmuz darbe teşebbüsüne katıldığına dair iddialar hakkında herhangi bir değerlendirme yapılmamış.
  • Şiddet olayları ile başvurucu arasındaki bağlantının ortaya koyulduğu söylenemez.
  • Açıklanan gerekçeler ışığında başvurucunun hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçunu işlediğini gösteren olgusal temellerin, bu kapsamda başvurucunun tutuklanması için gerekli kuvvetli belirtinin soruşturma makamlarınca gösterilemediği anlaşılmaktadır.
  • Soruşturma makamları bu olguların (tape ve fotoğraflar) tek başına ya da bir bütün olarak değerlendirildiğinde başvurucunun tutuklanması için gerekli olan suç işlediğini gösteren kuvvetli belirti oluşturduklarını ortaya koyamamıştır.
  • Başvuruyu reddeden üyeler ise şu görüşleri öne sürdü:
  • Gezi olaylarını Anadolu’ya yaymak gibi fikirleri olduğundan söz etmesi,
  • Başvurucunun da bu hususları tasdikleyici sözler söylemesi ve bu doğrultuda toplantılar için mekan konusunda yardımcı olmaya çalışması,
  • Bir başka görüşmede gaz maskesi, gözlük vesair malzeme teminine yardımcı olacağını belirtmesi,
  • Gezi olaylarının siyasi durumu nasıl değiştireceğinden bahsetmesi,
  • Gezi olaylarının yaşandığı süreç içinde Gezi olaylarıyla ilgili bir kısım toplantılar düzenlemesi veya düzenlenen toplantılara katılması,
  • Eylemleri destekleyen bir kısım kişilerle görüş alışverişinde bulunarak ulusal ve uluslararası kamuoyu oluşturmaya çalışması.

605 gündür tutuklu olan Osman Kavala, aile şirketi Kavala Şirketler Grubu’nun yönetim kurulu başkanı ve Anadolu Kültür adlı sivil toplum örgütünün kurucusu. Kavala için “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra,  “mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, kasten yaralama, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet ve nitelikli yağma” suçlarından 612 yıldan 3 bin 158 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.