Anayasa Mahkemesi, basın açıklaması yapıldığı için idari para cezası kesilmesinin Anayasa’nın 34’üncü maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ihlal ettiğine yönelik bir karara imza attı.
Gazete Duvar’ın haberine göre karar, Tunceli’de 2016’da düzenlenen basın açıklamalarına katıldıkları gerekçesiyle idari para cezası kesilen dönemin belediye eş başkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun ile HDP İl Eş Başkanı Arslan Çağ‘ın bireysel başvurusu sonucunda verildi.
Bireysel başvuruda bulundular
Avukat Fatma Kalsen, 2017 yılında para cezalarının iptali için Tunceli Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulunmuştu. Mahkeme, emniyetin tutanaklarını değerlendirerek cezaların iptali talebini reddetmişti.
Fatma Kalsen Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Bunun üzerine eski HDP Tunceli Milletvekili ve Belediye Başkanı Edibe Şahin, İnsan Hakları Derneği (İHD) Tunceli Şube Başkanı Gürbüz Solmaz ile aktivist Aysel Doğan’ın avukatları da kesilen para cezaları nedeniyle AYM’ye başvurdu.
‘Demokratik toplumun gereklerine uymuyor’
Tüm dosyaları birleştiren AYM’nin 17 Haziranda verdiği karar avukatlara yeni tebliğ edildi. Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmeden AYM, yargılamanın yeniden yapılması için dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.
Mahkemenin ihlal kararında; başvuruculara para cezası kesilmesinin olağanüstü hal sürecinde toplantı haklarını kullanmalarında dolaylı ve caydırıcı bir etkisi olduğu belirtildi. Açıklamada “Bu durumun demokratik toplum gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşıldığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Haklarında hak ihlali kararı verilen ve her ikisi de tutuklu olan eski belediye başkanlarından Nurhayat Altun’un Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davası sürüyor. Mehmet Ali Bul hakkında verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezası ise Yargıtay tarafından onandı. Cezaya ilişkin AYM’ye yapılan bireysel başvuru süreci ise henüz sonuçlanmış değil.