YerelDoğa MücadelesiManşet

Aydın’da JES’lere karşı çıkan köylülere kesilen cezalara tepki

0
Fotoğraf: Kent09

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) ile Beyköy ve Kuyucular Mahallesi sakinleri, sosyal mesafeye uymama gerekçesiyle kendilerine kesilen idari para cezasını protesto etti.

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili Aydın Adliyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında “Bu düpedüz yıldırma operasyonudur” dedi.

Aydın’da JES mücadelesi veren AYÇEP başkan ve üyelerine ve köylülere sosyal mesafeye uymadıkları ve maske takmadıkları gerekçesiyle 3.150 şer TL para cezası kesilmişti.

‘Şirkete yönelik yaptırım yok’

Yapılan açıklamada “Şirketin atık havuzunun yeterli önlemler alınmadan faaliyete geçtiğini, akışkanlardan çıkan gazın alıcı ortam olan havaya gelişi güzel bırakıldığını, akışkan atığın ise dere kenarından dere suyuna karıştırıldığını tespit ettik” ifadeleri kullanıldı.

Kendilerine yönelik baskının sürmesine rağmen şirketlere yönelik bir yaptırım uygulanmamasını eleştiren Vergili, “Hiçbir yasal veya insani yükümlüğü tanımayan bu uygulama ne yazık ki yetkiler tarafından da cezasız bırakıldığından aynı pervasızlıkla yapılmaya devam edilmesini sağlamaktadır” dedi.

‘Yıldırma operasyonu’

Kesilen cezaların haksız olduğunu belirten vergili, “Tek derdi bu ülkenin geleceğini güzelleştirmek ve üreterek herkesin tok yatmasını sağlamak olan köylü vatandaşlarımızın jeotermal sahasının yakındaki tarlalarında ot çevirmeye ve tarlasını sürmeye gittiğinde bu cezaların kesilmiş olması ironiktir. Bu düpedüz yıldırma operasyonudur” dedi.

Platform basın açıklamasının ardından “Cumhuriyet Savcılığı’na yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen yetkililer, halka bu cezayı reva görenler hakkında işlem yapılması için başvuruda bulunacaklarını” belirtti.

Kazdağları’ndan eş zamanlı açıklama

Kazdağları’ndaki maden faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Su ve Vicdan Nöbeti, Aydın’daki müdahaleye tepki göstermek için eş zamanlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çanakkale’de gerçekleştirilen açıklamada koronavirüs süresi boyunca ekoloji aktivistlere yöneltilen baskıların arttığı belirtildi. Açıklamada “Bu süreçte dahi yaşam mücadelesini bırakmayan direnişçilere maddi ve manevi cezalar verilmiş ancak ötelenen meclis toplantıları olağanüstü çağrıyla toplanarak şirketler lehine kararlar alınmaya, oldu bittiye getirilmeye çalışılmıştır” denildi.

Kazdağları’nda çadırlı nöbet tutan eylemcilere 57 bin lira ceza kesildiğini ve Kirazlıyayla’da flatosyon ve zenginleştirme tesisine karşı çıkan kadınların gözaltına alınarak adli kontrolle serest bırakıldığını hatırlatan eylemciler, son olarak Aydın’da yaşanan olaya dikkat çekti.

AYÇEP çağrısıyla bir araya geldiklerini belirten oluşum şu soruyu yöneltti: “Şu an aynı saatte kendileri de basın açıklaması yapmaktalar. Buradan tüm yetkililere bir kez daha soruyoruz, her şeyin askıya alındığı bir dönemde, halk pandemiden dolayı halk sağlığını tehlikeye atmamak adına alınan karar ve kurallara uyarken şirketler nasıl bu kadar rahat hareket edebiliyor?”

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.