Kategoriler: DünyaManşet

Aya dönüş: NASA’nın Artemis’i fırlatmasına saatler kaldı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bugün Florida’da yeni nesil mega roketi, 32 katlı Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) ve roketin taşıması için tasarlanan Orion kapsülünü deneme uçuşu için uzaya fırlatıyor.

Fırlatma NASA’nın Youtube sayfası üzerinden canlı olarak izlenebiliyor:

Kapsül ve roketin birleşimi SLS-Orion uzay aracının, Cape Canaveral‘da Kennedy Uzay Merkezi‘nden fırlatılması, Ay’ın etrafında 6 haftalık Artemis I test uçuşundan sonra Dünya’ya dönmesi planlanıyor.

Fırlatmada sorunlar olması durumunda NASA’nın uçuşu 2 Eylül veya 5 Eylül’e erteleyeceği belirtiliyor.

Roket gemisinde insan olmayacak ancak radyasyon seviyelerini ve astronotların yaşayacağı stresi ölçmek için sensörlerle donatılmış üç mankenden oluşan simüle edilmiş bir ekip taşıyacak.

Öte yandan SLS-Orion uzay aracının bugüne kadar NASA’ya en az 37 milyar dolara mal olduğu bildiriliyor. Artemis I’in başarılı olması durumunda 2024 gibi Artemis II’nin ve ardından Artemis III’ün yolculuğunun gerçekleştirileceği belirtiliyor.

NASA, Artemis programıyla, 1960’lar ile 1970’lerde hayata geçirdiği Apollo Projesi ile yakaladığı başarıyı bir kez daha elde etmeyi amaçlıyor.

Uçuş, astronotları taşımaya hazır olup olmadığını anlamak için dünyanın en karmaşık ve güçlü roket gemisi olduğu düşünülen SLS-Orion uzay aracını, zorluk testinden geçirmeyi hedefliyor.

SLS’nin, NASA’nın Apollo Projesi sırasında uçurduğu Satürn V roketlerinden bu yana inşa ettiği en büyük yeni dikey fırlatma sistemini temsil ettiği belirtiliyor.

SLS-Orion uzay aracının tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri dahil olmak üzere şimdiye kadar NASA’ya en az 37 milyar dolara mal olduğu ifade ediliyor.

Yunan mitolojisinde Apollo’nun ikiz kız kardeşi Artemis’den ismini alan programla NASA, en erken 2025 yılında astronotların yeniden Ay’a gönderilmesini, Mars’a insan göndermeyi amaçlayan daha iddialı uzay yolculuklarına giden yolda bir sıçrama tahtası görevi görerek uzun vadeli bir Ay kolonisi kurulmasını hedefliyor.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi