DünyaManşet

Avusturya seçimlerinde asıl kazanan Yeşiller

0

Pazar günü AB’nin  güçlü ülkelerinden Avusturya’da 6 milyona yakın seçmen, yeni parlamento ve yeni hükümeti belirlemek için sandık başına gitti. Yeşiller ülke genelinde %11 oy oranına ulaşırken Vorarlberg eyaletinde %17.1 oy olarak 3. parti olma başarısını gösterdi.

Avusturya Yeşiller Partisi Die Grünen

Avusturya Yeşiller Partisi Die Grünen

Sonuçlara göre, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti SPÖ oyların yaklaşık yüzde 26’sını alarak birinci parti konumunu sürdürdü. Seçimde Yeşiller yüzde 11 oranında oy alırken, uzun yıllar Kanada’da yaşadıktan sonra ülkesine geri dönen 81 yaşındaki milyarder Frank Stronach’ın kurduğu ve kendi adını taşıyan AB karşıtı parti de yüzde 6 ile Viyana’daki parlamentoya girmeyi başardı.

Avusturya’daki seçim sonuçları ile ilgili yorumlarda aşırı sağcı FPÖ’nün aldğı sonuç demokrasi için olumsuz bir işaret olarak tanımlanırken, ekonomik krizden etkilenmeyen ve işsizliğin AB çapında yüzde 3,5’la en düşük olduğu ülkede yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığının zemin bulması şaşırtıcı bir durum olarak nitelendi.

Vorarlberg Eyaletinde Yeşiller Damgası

Yeşiller, Vorarlberg'de oy oranını %6,5 arttırarak 3. parti oldu

Yeşiller, Vorarlberg’de oy oranını %6,5 arttırarak 3. parti oldu

Avusturya’nın Vorarlberg eyaletinde ise seçmenler bir önceki seçime göre Yeşiller’e %6.5 oranında daha fazla oy verdi. Yeşiller’in oy oranı bu eyalette %17,1 olarak gerçekleşti.

Avusturya’da yayın yapan Der Standard gazetesi iktidar partisi ÖVP’nin Vorarlberg’de %14’lük oy kaybının çarpıcı olduğunu belirtirken asıl kazananın Yeşiller olduğunu vurguladı.

(Amerikanın Sesi, Haber Journal, European Greens)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.