ManşetDünyaİklim Krizi

Avustralyalı yazarlardan seçmenlere çağrı: Politikacıların iklim planlarını gözeterek oy verin

0

Avustralya’nın önde gelen yazarları, seçmenleri 21 Mayıs’te yapılacak federal seçimlerde iklim eylemine öncelik vermeye çağırmak için  İklim Eylemi İçin Yazarlar (Writers for Climate Action) grubuna katıldı.

Ödüllü  yazar Kate Grenville tarafından başlatılan harekete, aralarında Helen Garner, Tony Birch, Di Morrisey, John Coetzee ve Matthew Reilly‘nin de bulunduğu 60’tan fazla popüler Avustralyalı yazar katıldı.

Grup, belirli bir partiyi veya adayı işaret etmeden, Avustralyalıları 21 Mayıs’ta sandık başına giderken adayların iklim kriziyle ilgili önerdiği eylemlere öncelik vermeye çağırdı.

Yayımladıkları metinde üyeler, siyasi yelpazenin her tonundan geldiklerini vurgulayarak, “Üzerinde hemfikir olduğumuz tek şey, iklim değişikliği konusunda gerçek ve acil eyleme ihtiyacımız olduğu ve seçimlerin bunu gerçekleştirmek için bir şans olduğu” dedi:

İklim o kadar büyük bir ölçekte işliyor ki, tek başına bireysel çabalar yeterli değil. Çözümün ölçeği problemin ölçeğine uygun olmalı. Hükümetler veya politikacılar hakkında ne düşünürsek düşünelim, onları harekete geçmeye ikna etmeliyiz.

Her seçimde, dikkatimizi çeken onlarca sorunla karşılaşıyoruz. Hepsi önemli konular ve hepsi geleceğimizi şekillendirecek. Ancak, tüm bu sorunların altında yatan temel sorunun olduğuna inanıyoruz: Bize gıda, su ve barınak gibi insani temelleri veren bir dünyaya olan ihtiyacımız. Değişen iklim bu temelleri güvenilmez hale getirirse, diğer tüm sorunlar daha da kötüleşecek.

Bu seçimde, oy verirken iklimi ilk sıraya koymanızı istiyoruz. Belirli bir partiyi veya adayı zorlamıyoruz, sadece hangi adayınızın iklim eylemi için en etkili planlara sahip olduğunu bulmanızı ve buna göre oy vermenizi öneriyoruz.

Yazarlar, hissettikleri çaresizlikten kurtulmak istedi

Hareketi başlatan Grenville, “Diğer pek çok kişi gibi, yazarlar da bir fark yaratmak için çaresiz hissediyor. Etkimizi bu şekilde kullanarak, bunu yapabiliriz. İnsanların bu listede en sevdikleri yazarları bulmasını ve ‘Onlar iklim değişikliğini diğer sorunların önüne koymamız gerektiğini düşünüyorlarsa, belki de bunu yapmalıyım’ diye düşünmelerini umuyorum” dedi.

Yazarlar bu hareketle, seçmenleri hangi adayın iklim konusunda anlamlı bir eylem vadettiğini araştırmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Fikir, bir tanıdığının Grenville’e ‘”iklim eyleminin gerekliliğinden emin olmadığını” söylemesiyle ortaya çıktı: “Aynı konuşmada belirli bir yazarın çalışması konusunda çokhevesli olduğunu söyledi. Eğer o yazarın iklim eylemini desteklediğini bilirse, görüşünü değiştirebileceğini düşündüm.”

Grenville, ilgiyi ölçmek için başlangıçta tanıdığı birkaç yazara bir e-posta gönderdi:

“Gelen kutum ‘Evet lütfen, bunu yaptığınız için teşekkürler, beni de kattığınız için teşekkürler’ diyen insanlarla doldu. Hissettiğimiz çaresizlikten kurtulmak için yazarlar arasında büyük bir iştah var.”

Yazarlar ayrıca, “Oy vermemizin ötesinde, politikacılara neyin önemli olduğunu düşündüğümüzü söylemek için yapabileceğimiz birkaç şey daha var” dedi ve şunları sıraladı: Gönüllü olmak, bağış yapmak ve bilgiyi herkesle paylaşmak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.