Avustralya, net sıfır karbon emisyonu hedefine 2050’de ulaşmayı hedeflediğini açıkladı

Yazar:
Haber Merkezi

Avustralya, “net sıfır” karbon emisyonu hedefine 2050’de ulaşmayı planladığını açıkladı.

Ülkenin Başbakanı Scott Morrison ise, Avustralya’nın karbon emisyonunu azaltma planının fosil yakıt sektörüne son vereceği anlamına gelmediğini söyledi.

‘Avustralya’yı anlamayanlardan vaaz dinleyecek değiliz’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Scott Morrison, 2050 hedefleri ile ilgili ayrıntı açıklamasa da, yine de bu hedeflere “vergi yoluyla değil, teknolojiyle” ulaşılacağını belirtti.

Morrison, Avustralya halkının iklim değişikliği konusunda adım atılmasını, ama aynı zamanda istihdamın da korunmasını istediğini belirtti.

Morrison ayrıca, “Avustralya’yı anlamayanlardan vaaz dinleyecek değiliz. Avustralya’nın yöntemi, bu işin yapılıp yapılmayacağı değil, nasıl yapılacağıyla ilgili” açıklamasında da bulundu.

Ancak, Başbakan tarafından açıklanan plan, iklim kriziyle mücadele kapsamında güçlü adımlar içermediği için hem ülkeden hem de ülke dışında eleştiri aldı.

‘İklim krizine karşı eyleme geçme konusunda çok yavaş’

Başbakan, önümüzdeki 20 yıl içerisinde “düşük emisyonlu teknolojilere” 15 milyar dolar yatırım yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bu plan, karbonun toprakta tutulması, güneş enerjisi maliyetinin düşürülmesi ve yeşil sanayilerin geliştirilmesini içerse de, kısa vadede daha fazla gaz kullanımı öngörüldüğü gibi, fosil yakıtın sınırlanmasına yönelik herhangi bir plan da bulunmuyor.

Morrison, “Madencilik gibi ağır sanayimizin açık kalmasını, rekabet gücüne sahip olmasını ve uyum sağlamasını, küresel talep olduğu sürece var olmasını istiyoruz” diye de ekledi.

Avustralya, 2005’teki karbon emisyonu miktarını 2030’a kadar yüzde 26 azaltmayı hedefliyor. Hükümet, bu oranın yüzde 30-35’e ulaşacağını öngörüyor.

Hükümetin iklim politikalarını eleştirenler de, orman yangınları, sel ve kuraklık gibi etkilerini birincil elden yaşamasına rağmen, iklim krizine karşı eyleme geçme konusunda çok yavaş davranıldığını kaydediyor.

Haziran 2019’da başlayarak 240 gün süren ve Avustralya’nın birçok bölgesini etkisi altına alan, ülke tarihinin en büyük orman yangınında 8 milyon hektar alan kül olmuş, 28 kişi ve 1,1 milyardan fazla hayvan da hayatını kaybetmişti. Yangınların başlaması ve bu kadar uzun sürmesinin en büyük nedeni de insan eliyle ortaya çıkan iklim krizi.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024