ManşetTürkiye

Avrupa’nın en huzurdan yoksun ülkesi, Türkiye

0

Ekonomi ve Barış Enstitüsü dünyanın en huzurlu ülkeleri sıralamasını yayımladı. İlk sırada İzlanda yer alırken, Türkiye Avrupa’da sonuncu oldu. Yunanistan ise ekonomik krize rağmen huzur katsayısında yükselişte.

17

Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün her sene yayımladığı Küresel Barış Endeksi’ne göre İzlanda dünyanın en huzurlu ülkesi olmayı sürdürüyor. Danimarka, başkent Kopenhag’da 14 ve 15 Şubat’ta yaşanan iki saldırıyarağmen ikinci sırada.

Yayımlanan raporda, Türkiye Avrupa ülkeleri arasında 36. ve son sırada yer aldı. Dünyada ise 162 ülke arasında ancak 135’inci oldu. Türkiye 2014’te dünyada 128’inci, Avrupa’da ise yine son sıradaydı.

Ekonomik sıkıntılar yaşayan Yunanistan 25 basamak yukarı çıkarak, 61’inci sırada yer aldı.

Barış, huzur, ticaret, kültür, ekonomi ve politika gibi faktörler göz önünde bulundurularak yapılan araştırmada, ülkelerin kendilerindeki ve bölgelerindeki savaşlar da önemli rol oynuyor.

Araştırma kapsamında incelenen 162 ülkenin 81’inde huzur artarken, 78’inde ise azaldığı görüldü. En huzurlu 20 ülkenin 15’i Avrupa’da bulunuyor.

Araştırmada Charlie Hebdo ve sonrasında yaşanan saldırıların Fransa’daki huzuru azalttığı görüldü.

Listenin son sırasında ise Suriye bulunuyor. Libya ve Ukrayna bir önceki yıla oranla huzuru en çok düşen ülkeler oldu. Araştırmada dünyanın gayri safi milli hasılasının yüzde 13’ünün savaşlara harcandığı da belirtildi.

Dünyanın en huzurlu ülkeleri şu şekilde sıralandı:

1. İzlanda

2. Danimarka

3. Avusturya

4. Yeni Zelanda

5. İsviçre

6. Finlandiya

7. Kanada

8. Japonya

9. Avustralya

10. Çek Cumhuriyeti

(Al Jazeera)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.