Kategoriler: DünyaEnerjiManşet

Avrupa’dan Kuzey Denizi’ndeki rüzgar çiftlikleri için ‘muazzam’ taahhüt

Dokuz Avrupa ülkesi, Kuzey Denizi‘ndeki açık deniz rüzgar çiftliklerinin kapasitesini 2050’den önce mevcut seviyelerin sekiz katına çıkararak Belçika enerji bakanının deyimiyle “Avrupa’nın en büyük yeşil enerji santralini” oluşturma sözü verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, planı Belçika, Hollanda, İrlanda, Danimarka ve Lüksemburg başbakanlarıyla birlikte ilan etti.

The Guardian‘ın aktardığına göre, Norveç başbakanı ile İngiltere’nin enerji güvenliği bakanı Grant Shapps da pazartesi günü (24 Nisan) Belçika’nın Oostende kentinde düzenlenen zirvede daha fazla rüzgar çiftliği inşa etme, denizde bağlantılı yenilenebilir üretim sahaları niteliğinde “enerji adaları” geliştirme ve karbon yakalama projeleri üzerinde çalışma taahhüdünde bulundu.

‣ Açık deniz rüzgar enerjisi sektörü rüzgar kuraklığından nasıl etkilenir?

Belçika Enerji Bakanı Tinne van der Straeten, “Açık deniz enerji hedeflerimizin önünü açıyoruz. Koordinasyon son derece önemli. Dokuz ülkenin her biri tek başına hareket ederse, toplu olarak başarısız oluruz. Her şeyin merkezinde planlama yatıyor” dedi.

Hem Rus gazına bağımlılığı azaltmayı hem de karbondioksit emisyonuna yol açan fosil yakıtların kullanımını radikal bir şekilde azaltmayı hedefleyen dokuz ülke, Kuzey Denizi açık deniz rüzgar kapasitelerini 2030’a kadar 120 Gigawatt’a (GW) ve 2050’ye kadar 300 GW’a çıkarmayı hedefliyor.

Karbon kaçağı hatası tekrarlanmayacak

Liderlerin tümü, büyük yatırım gerektirecek olan planın ölçeğine onay verdi. Macron ayrıca altyapının Avrupa’da üretilmesinin ve Avrupa’da istihdam yaratılacak olmasının da önemli olduğunu belirtti. “Ekipmanları dünyanın başka bir ucunda üreterek geçmişte yaptığımız hataları tekrarlamak istemiyoruz” dedi.

Scholz zirveyi “çok önemli” olarak nitelendirdi ve Von der Leyen, Kuzey Denizi’nin yakında “Avrupa’nın güç merkezi” olacağını ifade etti.

Ayrıca Kuzey Denizi’ndeki Rus casus gemilerine ilişkin haberlerin ve geçen yıl Kuzey Akım gaz boru hatlarının sabotajının ardından, bazı liderler Avrupa’nın açık deniz rüzgar çiftliklerini ve ara bağlantılarını sabotaj ve casusluktan korumanın gerekliliğini vurguladı.

‣ Çin’den açık deniz rüzgar enerjisinde yeni rekor

Zirvede belirlenen kapasite hedefiyle, Avrupa enerji piyasalarının Ukrayna’nın işgaliyle kargaşaya sürüklenmesinden üç ay sonra Mayıs 2022’de Danimarka’nın Esbjerg kentinde düzenlenen benzer bir dörtlü ülke zirvesinde açıklanan hedefler ikiye katlanmış oldu.

Belçika başbakanı Alexander de Croo, o zamandan bu yana yaşanan gelişmelerin, enerjinin “her zamankinden daha jeopolitik bir konu” haline geldiği ve ülkelerin Kuzey Denizi rüzgar santrallerinin daha hızlı ve daha ucuza inşa edilebilmesini sağlamak için altyapıyı standartlaştıracağı anlamına geldiğini söyledi.

Güncel kapasitede Birleşik Krallık başı çekiyor

Hollanda ve Birleşik Krallık, bir açık deniz rüzgar çiftliğiyle bağlantılı olacak Avrupa’nın en büyük sınır ötesi elektrik bağlantısının planlarını duyururken, AB ve Norveç, gazı tüketilmiş Kuzey Denizi gaz sahalarından karbondioksit yakalamak ve depolamak için altyapı geliştirme sözü verdi.

Birleşik Krallık’ın 14 GW enerji üreten 45 açık deniz rüzgar çiftliği bulunuyor ve ülke kapasiteyi 2030 yılına kadar 50GW’a çıkarmayı planlıyor. Almanya‘nın 8 GW enerji üreten 30 açık deniz rüzgar çiftliği varken, onu 2,8 GW ile Hollanda ve 2,3G W ile Danimarka ve Belçika takip ediyor.

‣ Biden hükümeti ABD’nin ilk açık deniz rüzgar çitliğini onayladı

Fransa’dan bir yetkili, ülkesinin 2050 yılına kadar büyük bir ilerleme kaydederek 40 GW kapasiteye ulaşmayı hedeflediğini söyleyerek “Açık deniz rüzgar enerjisi, muhtemelen 2030 ile 2050 yılları arasında, güneş enerjisi ve kara rüzgar çiftliklerinin çok ötesinde, yenilenebilir enerji üretiminin ana kaynağı olacak” diye ekledi.

Büyük yatırım gerekiyor

Kuzey Denizi rüzgar enerjisi hedeflerine ulaşılmasını sağlamak için muazzam yatırımlar yapılması gerekiyor. Yakın zamanlı AB hesaplamalarına göre, 2050 yılına kadar 300 GW enerji kapasitesine ulaşmak için 800 milyar Euro’ya (17,15 trilyon lira) ihtiyaç duyuluyor. Rüzgar enerjisi şirketleri de önemli ölçüde devlet finansmanının gerekli olacağını belirtiyor.

‣ Deniz üstü rüzgar enerjisi, 21,1 GW’lık kapasite artışıyla rekor kırdı

WindEurope adlı sanayi derneği, Avrupa’nın enerji üretimini yılda 20 GW artıracak şekilde açık deniz altyapısını inşa etmesi gerektiğini, ancak önemli türbin parçalarındaki tedarik sorunları nedeniyle bunun yalnızca 7 GW’lık kısmının yaratılabileceğini söyledi.