İklim KriziManşet

Avrupa’da seller 2050’de iki katına çıkacak

0

Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan araştırma, iklim değişikliği ve sosyoekonomik değişimlere bağlı olarak 2050 yılında Avrupa’da yaşanacak sel miktarının iki katına çıkabileceğini ortaya koydu.

s_e01_38678070

Neden artan bina sayısı ve iklim değişikliği 

Merkezi Amsterdam’da bulunan Ekolojik Çalışmalar Enstitüsü ve Avusturya’nın Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizleri Enstitüsü’nün (IIASA) başını çektiği çalışmada, söz konusu riskin 3’te 2’sinin sosyoekonomik büyüme için geçerli olduğu ve artan bina ile altyapıların sel tehdidi altına girdiği belirtildi. Geride kalan 3’te 1’lik risk ise iklim değişikliği nedeniyle değişen yağış modelleri olarak gösterildi.

Mali fatura 2050’de 23.5 milyar euro olacak

Natural Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Avrupa Birliği’ne (AB) 2000-2012 döneminde her yıl ortalama 4.9 milyar Euro’ya mal olan sellerin 2050’de neden olacağı mali kaybın 23.5 milyar Euro’ya çıkabileceğini gösterdi. Ayrıca, her 16 yılda bir görülen geniş çaplı sellerin 2050 itibariyle her 10 yılda bir gerçekleşme riski olabileceği ifade edildi.

Nehir akıntıları birbiriyle bağlantıları

Çalışmada hazırlanan risk modelleri üzerinde çalışan IIASA araştırmacısı Stefan Hochrainer-Stigler, “Mevcut modeller her nehir havzasının bağımsız olduğunu gösteriyor. Ancak Avrupa’daki nehir akıntıları birbirleriyle yakından bağlantılı ve geniş çaplı atmosfer olaylarına göre kabarıyor veya kuruyorlar” dedi. Hochrainer-Stigler, sellerin birçok ülkeyi birden etkileyebileceğine dikkat çekerek, “Orta Avrupa’da sellere tanık olursak, Doğu Avrupa bölgelerinde de aynı durumun yaşanması olası” yorumunu yaptı.

“Sellere çözüm için geniş çaplı analiz şart”

IIASA araştırmacısı Reinhard Mechler, AB’nin gerekli önlemler için bütçe çalışması yapması gerektiğini belirtirken, sellere karşı tek bir önlem bulunmadığını ifade etti. Mechler, “Risk finansmanı, hareketli sel duvarları ve ülkeler arasındaki çalışmanın artırılmasıyla sellere karşı daha iyi önlem alınabilir. Sellere karşı tek bir çözüm olmadığı gibi geniş çaplı analize dayanan ortak bir değerlendirme yapılmalı” ifadesini kullandı.

(Guardian/Al Jazeera Turk/Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.