Avrupa’da hava kirliği yüzünden en çok ölüm İtalya, Polonya ve Çekya’da

Hava kirliliğiyle erken ölüm oranları arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmanın yazarlarından Khomenko, kirli havaya bağlı ölüm oranlarının düşürülmesinin büyük oranda yeşil enerji ve fosil yakıt tüketiminin azaltılmasıyla önlenebileceğini belirtti.

Avrupa‘da yer alan bin kentin hava kirliliği ile erken ölümler arasındaki ilişkinin analiz edildiği Lancet Planetary Health dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, hava kirliliği sebebiyle en yüksek orandaki ölümler Kuzey İtalya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti‘nde meydana geldi. En düşük ölümler ise Norveç, İsveç, Finlandiya ve İzlanda‘da görüldü.

‘Yeşil enerjiyle önlenebilir’

Çalışmanın ortak yazarı Sasha Khomenko, kirli havaya bağlı ölüm oranlarının düşürülmesinin büyük oranda yeşil enerji ve fosil yakıt tüketiminin azaltılmasıyla önlenebileceğinin altını çizdi.

50 binden fazla ölümü önlemek mümkün

Araştırma ayrıca hava kirliliğini Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) belirlediği güvenli seviyelerde tutarak her yıl kıtadaki 50 binden fazla ölümün önlenebileceğini ortaya koydu.

Sonuçlar hava kirliliği seviyelerinin alt sınıra indirildiğinde hayatı kurtulan insan sayısının 125 bini aşacağını da gösterdi.

DSÖ hava kirliliğinin insan sağlığına zararlarını en aza indirmek için havadaki ince parçacıklı maddenin (PM2.5) yıllık ortalama olarak metreküp hava başına 10 mikrogramı geçmemesini tavsiye etti. Nitrojen dioksit (NO2) için aşılmaması gereken eşiğin de 40μg / metreküp olduğu belirtildi.

DSÖ hava kirliliği sebebiyle her yıl yedi milyondan fazla insanın öldüğünü belirterek iş gücünün azalmasının önde gelen nedenlerinden biri olduğunu da vurguladı.

Madrid’te yıllık ölümlerin yüzde 7’sinden sorumlu

Hava kirliliğine bağlı ölüm oranlarının en yüksek olduğu şehirleri Kuzey İtalya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti olarak sıralayan araştırmacılar, özellikle PM2.5 konsantrasyonlarının İtalya’nın Brescia, Bergamo ve Vicenza şehirlerinde çok yüksek olduğunun altını çizdi.

İspanya’nın başkenti Madrid‘deki NO2 seviyelerinin de buradaki yıllık ölümlerin yüzde 7’sinden sorumlu olduğu açıklandı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR