EnerjiManşet

Avrupa Yeşilleri: “AB’nin 2020 enerji stratejisi hayal kırıklığı”

0

AB Enerji 2020 Stratejisi hakkında bir açıklama yapan Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu, AB Komisyonu’nun taraflı önerileri ve aldatıcı analizleri karşısında ciddi bir hayal kırıklığına uğramış durumda olduklarını belirtti.

AB Komisyonu önceki gün  Enerji 2020 Stratejisi’ni açıklayarak Komisyon’un enerji politikaları konusundaki stratejik görüşünü kamuoyuyla paylaştı. Yeşil AP milletvekillerine göre komisyonun strateji belgesi hatalı analizlere dayanıyor ve kamuoyunu aldatıcı nitelikte.
Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı’nın enerji konusundaki eşsözcüsü ve Lüksemburg parlamenteri Claude Turmes rapor hakkında şu yorumu yaptı:
“Komisyon’un enerji konusunda bugüne dek gösterdiği ilk stratejik vizyon hazırlama çabası olan bu rapor aldatıcı bilgilerle dolu ve raporda nükleer enerji konusunda şaşırtıcı derecede güçlü bir yandaşlık, bir lobicilik söz konusu. Raporun tamamı hatalı analizlerle dolu ve AB’deki enerji sektöründe çok büyük öneme sahip enerji verimliliğiyle yenilenebilir enerji konularını ikinci plana itmeye gayret ediyor.
AB enerji güvenliğini sağlamak ve iklim konusundaki vaatlerini yerine getirmek istiyorsa enerji verimliliği ve tasarruflar konusunun mutlaka temel politikalar olarak oturtulması gerekiyor. Ne yazık ki komisyon bu çok önemli gerçeği yalnızca birkaç satırda bahsederek görmezden geliyor ve hemen uygulayarak sonuçlarını elde etme şansına sahip olduğumuz kazan-kazan stratejilerini ertelemeyi tercih ettiğini kanıtlıyor. Önümüzdeki on yıl boyunca AB sınırları içinde yapılacak enerji yatırımlarının %65’inin yenilenebilir enerji üzerine olacağı hakkında bizzat komisyon tarafından geçen ay yayınlanan analiz de unutulmuş gibi gözüküyor.
Üstüne üstlük bu çok kritik enerji kaynağı 2020 Strateji belgesinde tamamen gözardı edilmiş ve AB’nin ihracat pazarlarında da herhangi bir destek görmeyecek gibi gözüküyor. Halbuki yenilenebilir enerji sektörü AB’de ihracatını büyütme potansiyeli taşıyan ana sektörlerden biri.
Komisyon, büyük ve pazarı denetim altında tutan (Alman) enerji şirketlerinin pazardaki hakimiyetini büyük bir teslimiyetle kabul ediyor gözüküyor. Pazardaki dengeleri bozan bu durum hakkında herhangi bir adımın planlanmadığı çok açık. “Züccaciye dükkanındaki fil” konusunda da komisyon herhangi bir çözüm önermiyor: Yani Avrupa’yı yiyip bitiren fosil yakıtlar bağımlılığından nasıl kurtulunabileceği konusunda elle tutulur bir öneri yok. Bu yetmezmiş gibi, komisyon nükleer enerjiyi AB’li tüketicilere bir nimetmiş gibi göstermek için elinden geleni yapıyor. Nükleer enerjinin son derece yüksek maliyeti, nükleer kaza riski ve nükleer atık konusu gerçekleri ortada dururken komisyonun bu raporunu en iyi ihtimalle AB yurttaşlarıyla dalga geçmek, ama daha muhtemelen bir hakaret olarak algılıyoruz.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.