İklim ve EnerjiEkonomiManşetYeşil Gündem

Avrupa Yatırım Bankası 2022’de fosil yakıtlara desteğini sonlandıracak

0

Yatırım Bankası (EIB), 2022 yılından itibaren fosil yakıt projelerini finanse etmeye son vereceğini açıkladı. Brüksel’de çevre krizi kapsamında aylardır yoğun tartışmalara neden olan konu açıklığa kavuşturuldu. Avrupa Komisyonu kömür, petrol ve doğalgaz kullanımının engellenmesini öngören kararı memnuniyetle karşıladı. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise açıklamayı ‘tarihi’ olarak niteledi.

Fransa ve Almanya Kararı Destekledi

Merkezi Lüksemburg’da bulunan EIB, Avrupa Birliği’nin finans kurumu olarak işliyor ve üye devletler tarafından destekleniyor.

Uluslararası çevre kuruluşu Greenpeace, geçtiğimiz Perşembe günü yapılan oylamada Fransa ve Almanya dahil 19 ülkenin yeni projeyi desteklediğini duyurdu. Doğal gaz ve nükleer enerji tartışmaları birçok ülkenin çekimser kalmasına yol açtığı ifade edildi.

AB çevreye 1 trilyon euro yatırım yapacak

EIB Başkanı Werner Hoyer iklimin zamanımızın politik ajandasının en önemli konusu olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bilim insanları şu anda yüzyıl sonuna kadar 3-4 derecelik sıcaklık artışına yöneldiğimizi tahmin ediyor. Bu olursa, gezegenimizin büyük bölümü, dünyanın dört bir yanındaki insanlar için feci sonuçlarla yaşanamaz hale gelecek. AB bankası, yıllardır Avrupa’nın iklim bankası oldu. Bugün ise hedeflerinde kuantum sıçramasına karar verdi. Fosil yakıtların finansmanını durduracağız”

Hoyer işbirliği ihtiyacını da vurgulayarak şunları söyledi: “Bankanın hissedarlarına ve AB üye devletlerine işbirlikleri için teşekkür ediyorum. Onlarla ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, uluslararası ve finansal kurumlar ve en önemlisi özel sektörle 2050 yılına kadar iklim nötr bir Avrupa ekonomisini desteklemek adına çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”

Avrupa Yatırım Bankası önümüzdeki 10 yıl içinde çevre projelerine 1 trilyon euro ayırmayı planladığını da duyurdu.Bankanın Başkan Yardımcısı Andrew McDowell, “2025 yılına kadar iki eurodan biri çevre projelerine ayrılacak.” dedi.

AB’nin verilerine göre geçen yıl EIB, 2 milyar euroluk fosil yakıt projesi finanse etti. EIB’nin 2013’ten bu yana finanse ettiği fosil yakıt projelerinin değeri ise toplam 13,4 milyar euroyu buldu.

Yeni politika, gelecekte EIB’nin enerji sektörüne dair taahhütlerini yönetecek ilkeleri şu şekilde detaylandırıyor:

  • AB Enerji Verimliliği Direktifi kapsamında AB’nin yeni hedefini desteklemek amacıyla enerji verimliliğini öncelikli kılmak.
  • 2030 yılına kadar AB genelinde %32 yenilenebilir enerji payını karşılamayı hedefleyen düşük veya sıfır karbon teknolojisine verilen destek sayesinde enerji dekarbonizasyonunu sağlamak.
  • Merkezi olmayan enerji üretimi, yenilikçi enerji depolaması ve e-mobilite için artan finansman.
  • Rüzgar ve güneş gibi yeni enerji kaynakları için gerekli olan şebeke yatırımlarının sağlanması ve ayrıca sınır ötesi bağlantıların güçlendirilmesi.
  •  AB dışındaki enerji dönüşümünü desteklemek için yatırımın etkisinin artırılması.

You may also like

Comments

Comments are closed.