Kategoriler: DünyaManşet

Avrupa Parlamentosu’ndan %30’a ret, GDO yasağı için önemli adım

Avrupa Parlamentosu (AP) önceki hafta yaptığı oylamada 2020’ye kadar sera gazı emisyonlarındaki kesinti taahhüdünü yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarmayı reddederken Genetiği Değiştirilmiş Organizma’lar (GDO) konusunda yasak getirme yetkisini üye devletlere iade etme yolunda önemli bir adım attı.

Avrupa Birliği tarafından 2007 yılında belirlenen “20/20/20” hedefleri doğrultusunda Birliğin sera gazı emisyonlarının 2020 yılına kadar yüzde 20 oranında düşürülmesi taahhüt edilmişti. Ancak, bu rakamın yetersiz olduğu İklim Değişikliği Üzerine Uluslararası Panel (IPCC) başta olmak üzere birçok kurum tarafından dile getiriliyordu. Bu kapsamda, yaklaşık bir sene önce İklim Değişikliği Konusunda Eylem’den Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Connie Hedegaard’ın açıkladığı bir rapor sera gazı emisyonlarında yapılacak kesintinin yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarılmasının ek ekonomik maliyetinin öne sürülen rakamlardan çok daha düşük olacağını ortaya koymuştu.

Ancak, 5 Temmuz’da yapılan oylamada, kesinti oranının artırılmasını öngören bir düzenleme 347 red oyuna karşı 258 kabul oyuyla reddedildi. 63 AP üyesi ise çekimser kaldı. Kararı değerlendiren Hollandalı Yeşiller Grubu Üyesi ve konuyla ilgili parlamento raportörü Bas Eckhout oylamanın demokratik olmayan lobicilik çalışmaları tarafından etkilendiğini söyledi.

Eckhout özellikle BusinessEurope isimli lobi kuruluşunun liberal Alman milletvekilleri üzerinde baskı kurarak oylamaya etki ettiğini dile getirdi. Bu şekilde küçük bir çıkar grubunun kararı yönlendirdiğine dikkat çeken AP üyesi, bu durumun her türlü demokrasi tanımından uzak olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili konuşan BusinessEurope iklim sözcüsü Folker Franz ise kurumunun birçok AP üyesine yönelik yoğun bir mektup kampanyası yürüttüğünü doğrulayarak bunu “normal” lobi çalışmalarından saydı. Folker, ayrıca çevreci grupların da azınlıkta olduğunu iddia etti.

GDO yasağı yetkisi üye devletlere

Öte yandan, Avrupa Parlamentosu’nda 5 Temmuz’da yapılan bir diğer oylamada üye devletlere kendi toprakları içinde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) yetiştirilmesini yasaklama yetkisini iade eden bir Avrupa Komisyonu önerisi görüşüldü. Mevcut AB mevzuatına göre üye devletler topraklarında GDO yetiştirilmesini ancak katı kurallara göre kısıtlayabiliyorlar. Parlamento’da onaylanan rapor ise bu konudaki kuralları esnetmesi öngörülen yeni Komisyon önerisini destekliyor. Avrupa Birliği’nin ikili karar alma sistemine göre önerinin yasalaşması için Parlamento’nun yanı sıra Konsey’in de onayı gerekiyor.

Haber: Mahir Ilgaz – Yeşil Gazete

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi