DünyaManşet

Avrupa Komisyonu açıklandı

0

Avrupa Komisyonu Başkan adayı Jean-Claude Juncker, Komisyon için öngörüşü mahiyetindeki görev dağılımı teklifini bugün açıkladı. Basın açıklaması ve konuşmasında gerektiği zaman geri durmayı bilecek, büyük konular üzerine konuşacak, ekonomik büyümeye ve iş yaratmaya konsantre olacak, inandırıcı bir dış politika geliştirecek, ve nerede geride durup başka seviyede hükümetlerin işlerini yapmasına izin vereceğini bilen bir yaklaşım benimsediğini açıklayan başkan, Komisyon önerisine birçok ekonomi portföyü dahil etti ve işi doğru becermeliyiz dedi.

32 avrupa komisyonu...Juncker, ayni zamanda ilk defa bir başkan yardımcısı da atadı. Bu pozisyonda Yasal Düzenlemelerin Etkinleştirilmesi ve Sadeleştirilmesi dosyasının yanı sıra Temel Haklar ve Hukukun Geçerliliği konusu emanet edilecek Hollanda’dan mevcut dışişleri bakanı Frans Timmermans görev alacak. Timmermans’la ve Dışişleri ve Savunma Yüksek Komiseri Federica Mogherini’yle beraber, kilit politika alanlarında proje takımları yönetecek toplam yedi başkan yardımcısı öngörülüyor. 19 Erkek 9 kadın komisyon üyesi içinden seçilen bu 7 başkan yardımcısının 3’ü kadın.

Beklendiği üzere, Juncker’in Komisyon önerisinde öncelik olarak bir genişleme’ dosyası bulunmuyor. Mevcut Genişleme ve Komşuluk Politikası dosyası yerine öncelikler değiştirilerek Avusturya’dan Johannes Hahn’ın sorumlu olduğu “Komşuluk ve Genişleme Politikası” dosyası getirilmiş durumda. Hahn, hâlihazırdaki komisyonda bölgesel politikadan sorumlu, ve Türkiye’nin katılımına çok temkinli yaklaşan Avusturya Halk Partisi’nden. Juncker, basın açıklamasına önümüzdeki beş yıl boyunca genişleme olmayacağını dahil etti.

İiklim ve enerji dosyaları gerçekten de itiraz ve uyarılara rağmen birleştirildi ve beklendiğinin aksine bu komiserlik İspanya’dan Miguel Arias Cañete’ye verildi. 1986-1999 yılları arasında AP üyesi olan hukukçu Cañete, 2011-2014 yılları arasında Partido Popular hükümetinde Tarım, Gıda ve Çevre bakanlığı yapmıştı.

Çevre ve Denizcilik ve Balıkçılık portföyleri de birleştirilerek Malta’dan Karmenu Vella’ya verildi. Bu konuda ‘mavi ve yeşil büyüme’den ilham aldığını açıklayan Juncker, sürdürülebilirlik ve büyümenin el ele gitmesi gerektiğini söylüyor.

Komisyonda ayrıca ilk defa göçten sorumlu bir komiser de atanması teklif ediliyor ve bu görev için Yunanistan’dan daha önce bir göçmen kenti olan Atina’nın belediye başkanlığı, dışişleri bakanlığı ve son olarak savunma bakanlığı yapan Yeni Demokrasi Partisi’nden Dimitris Avramopoulos getiriliyor. Görev tanımı ise düzensiz göçle başa çıkarken bir yandan da Avrupa’yı yüksek beceri sahipleri için cazip kılmak.

Komisyon önerisi, Avrupa Parlamentosu tarafından sorgulanıp onaylanmalı ve onaylanması üzerine yeni komisyon’un Kasım ayında göreve başlaması bekleniyor.

Detayları, Avrupa Komisyonu’nun İngilizce basın açıklamasında bulabilirsiniz.

(Ajanslar, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.