DünyaEkonomiKoronavirüs SalgınıManşet

Avrupa Komisyonu: AB ekonomisi yüzde 7.4 daralacak

0
Avrupa Komisyonu, koronavirüs salgını yüzünden Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin bu yıl yüzde 7.4 daralacağı öngörüsünde bulundu. Komisyon’un tahminlerine göre bu yıl ekonominin daralmasıyla, tüketici fiyatlarındaki artış da neredeyse durma noktasına gelecek.

Komisyonun ekonomiden ve maliyeden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni, “Avrupa, Büyük Buhran’dan beri benzeri görülmemiş bir ekonomik şok yaşıyor”dedi.

‘Yatırımlar yüzde 13.3 düşecek’

Bu sene yüzde 0.2’ye gerilemesi öngörülen enflasyonun, gelecek yıl euro bölgesinin yüzde 6.3’lük büyümeye ulaşması halinde yüzde 1.1’e çıkacağı ve Avrupa genelindeki yatırımların bu yıl yüzde 13.3 düşeceği belirtildi.

Geçen sene gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 0.6’sına denk gelen euro bölgesindeki bütçe açıklarının, ekonomiyi canlandırma teşebbüsleri sonrası bu yıl yüzde 8.5’e çıkması ve toplam bütçe açığının da seneye yüzde 3.5’e inmesi bekleniyor.

‘En çok Yunan ekonomisi daralacak’

İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz Avrup’da salgının ekonomik etkilerini en ağır yaşayan ülkeler olurken, Lüksemburg, Malta ve Avusturya’nın ise ekonomik olumsuzlukları daha kolay atlatılabileceği düşünülüyor.

Yunanistan’ın bu yıl GSYH’sindeki yüzde 9.7 daralmayla Avrupa’daki en çok küçülen ekonomi olması bekleniyor. İtalya’nın yüzde 9.5, İspanya’nın ise yüzde 9.4’lük küçülme yaşamaları öngörülüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.