ManşetYeşil Havadis

Avrupa Genç Yeşilleri’nden özgürlük çağrısı

0

Doğu Avrupa İşbirliği ve Kalkınma Organizasyonu (Cooperation and Development Network in Eastern Europe) tarafından Türkiye Genç Yeşilleri ev sahipliğinde düzenlenen medya semineri, 29 Nisan’da Taksim’de yapılan sokak etkinliği ile son buldu. 22-29 Nisan tarihlerinde İzmit’te düzenlenen seminerde ifade özgürlüğü ve medya konusu,  Avrupa ve Kafkaslar’dan 50 genç aktivist, gazeteci ve sivil toplum kuruluşları çalışanları tarafından tartışıldı.

“Satır aralarını oku! Medya eğitimi, İfade Özgürlüğü ve Gençlik Katılımı” adı ile düzenlenen seminer katılımcıları, 600 üzerinde tutuklu öğrenci ve 100 civarındaki tutuklu gazeteciye destek vermek amacıyla Taksim Galatasaray Lisesi önünde bir sokak etkinliği gerçekleştirdi. Türkiye’deki İfade özgürlüğü alanındaki kısıtlamalar konusuna vurgu yapmayı ve tutuklu öğrenci ve gazetecilere destek vermeyi amaçlayan etkinlik, bir dans gösterisi ile başladı. Sokaktaki insanların ilgisini konuya çekmeyi amaçlayan eylemciler, tutuklu öğrenci ve gazetecilerin taleplerini yineledi ve “gazeteciler terörist değildir” yazılı bir pankart açtı. Bu eylem sonrasında, seminer katılımcıları, konuya kendi örgütlerinin gündemine de taşıyacaklarını belirttiler ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun imza kampanyasına destek çağrısı yaptılar. (http://europe.ifj.org/en/pages/turkey-campaign-set-journalists-free )

Türkiye Genç Yeşilleri üyesi Sevil Turan, Türkiye’deki durumun utanç verici olduğunu belirtti ve ifade özgürlüğü sınırlamalarının kaldırılması için en kısa sürede reform yapılması gerektiğini dile getirdi. Turan, Terörle Mücadele ve Türk Ceza Kanunu’nda revizyon yapılması; Türkiye’nin Uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin yerine getirilip ifade ve basın özgürlüğü ve sivil hakların güçlendirilip garanti altına alınması; tutuklu öğrenci ve gazetecilerin tutukluluk hallerinin sona erdirilmesi gerektiği taleplerini yineledi.

Gazeteciler, terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütü propagandası yaptıkları gerekçesiyle Terörle Mücadele Yasası ve Türk Ceza Kanunu kapsamında tutuklanıyorlar. Ayrıca, bahsi geçen suç iddiaları ile ilgili deliller ortaya konmadan uzun tutukluluk süreçlerine tabi tutuluyorlar. Gazeteciler ile aynı yasalar kapsamında, dava süreçleri devam eden bazı tutuklu öğrencilerin iddianamelerinde ise, konser bileti satmak, basın açıklamasında bulunmak gibi suç unsuru oluşturmayan iddialar bulunuyor.

Ayrıntılı bilgi için ve iletişim için:

http://cdnmediaseminar.wordpress.com/

http://www.facebook.com/groups/115659028567741/

[email protected], [email protected]

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.